Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού ποντάρουν τώρα οι αγοραστές

Ποια «όπλα» διαθέτουν οι αισιόδοξοι στη μάχη με την... παράδοση που θέλει την αγορά να υποχωρεί τον Μάρτιο. Τα σινιάλα από την τεχνική ανάλυση και ο στόχος για τον Γενικό Δείκτη. Ποια blue chips βλέπουν υψηλότερα επίπεδα.

Χρηματιστήριο: Πού ποντάρουν τώρα οι αγοραστές

Παραδοσιακά αρνητικός μήνας ο Μάρτιος, ξεκινά αύριο (και ) με τις αγορές σε σημείο καμπής.

Μήνας όμως, που σηματοδοτεί τον ένα χρόνο από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος λόγω Covid-19
στην χώρα μας και όσα έκτοτε διαδραματίστηκαν σε κάθε τομέα της καθημερινότητας, δραστηριότητας μας.

Πλέον, σε μία συγκυρία αρκετά ρευστή στις διεθνείς αγορές, με traders και επενδυτές να αποτιμούν τα νεότερα από το μέτωπο "επιτοκίων/ομολόγων" των ΗΠΑ.

Μήνας μεστός εξελίξεων, κατά πως φαίνεται, κόντρα σε μία παράδοση που τα τελευταία 22 έτη "μετρά" 15 αρνητικά "κλεισίματα" με απώλειες 2,55% κατά μέσο όρο.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και για το σύνολο των διεθνών μία από τις παραμέτρους που θα επηρεάσει την στάση traders και επενδυτών θα είναι τα νεότερα από την αμερικανική αγορά ομολόγων και το yield του 10ετούς καθώς τον Φεβρουάριο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από το 2016.

Λογική αντίδραση, σύμφωνα με τους αναλυτές, στις θετικές οικονομικές ειδήσεις στις ΗΠΑ. Ανοδος ομολόγων, διόρθωση μετοχών στην Νέα Υόρκη που πυροδότησε ένα κύμα ανησυχιών για τα χρηματιστήρια, πλην όμως οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για αύξηση των εταιρικών κερδών (των εισηγμένων στο NYSE) κατά 30% πρόβλεψη που εάν επιβεβαιωθεί θα δικαιολογεί ακόμη και μεγαλύτερες αποτιμήσεις για αμερικανικούς κολοσσούς. Σε ποιες μετοχές ποντάρουν αμοιβαία και funds ανέλυε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, για τις εισηγμένες στην Wall Street που ελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και για ποιες είναι εκτός monitoring.

Στις 3.811,15 μονάδες ο S&P500 δηλαδή κατά 2,6% υψηλότερα, σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Στα καθ' ημάς πέραν της Νέας Υόρκης ρόλο θα παίξει η εξέλιξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη (όπου οι 2 κύριες τουριστικές αγορές μας, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο), η στάση των funds και η πορεία των ισχυρών ομίλων (με γνώμονα και την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2020).

Στις 792,38 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.892,53 ο FTSE25, στις 468,24 ο ΔΤΡ και στις 1.121,02 ο FTMidCap.

Με την αξία των συναλλαγών, στα 67,6 εκατ. - ενισχυμένη 11,7%- με τον τζίρο των 85 εκατ.- την Παρασκευή- να κάνει την διαφορά. Αυξημένος, κυρίως λόγω rebalancing με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΔΕΗ, Jumbo, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στην πρώτη 10άδα. Το γεγονός, πως στις 8 μετοχές υπερίσχυσαν οι αγοραστές συντηρεί το μικρό πλεονέκτημα των long, πολύ δε περισσότερο που σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η απόδοση ήταν μεγαλύτερη της αγοράς. Στις δε 2 μετοχές με αρνητικό πρόσημο, Mytilineos, Eurobank η τάση παραμένει long σε διάστημα εβδομάδος.

Πλεονέκτημα, που υπό προυποθέσεις εάν διατηρηθεί θα διευκολύνει την υλοποίηση σχεδιασμών που αφορούν και τραπεζικούς ομίλους και blue chips. Από μία ενδεχόμενη έκδοση Tier II της Alpha Bank, την προετοιμασία της αμκ της Πειραιώς, το σήριαλ της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι εκδόσεις χρέους που σχεδιάζουν να προχωρήσουν λ.χ η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Mytilineos κ.α.

Τον Μάρτιο, και ανάλογα με την εξέλιξη των εμβολιασμών/πανδημίας θα αρχίσει να διαφαίνεται εάν και πως θα είναι εφικτό ένα σταδιακό "άνοιγμα" της αγοράς, με πρώτο σημαντικό ορόσημο/στοίχημα το Πάσχα (2 Μαϊου). Εάν διαφανεί, πως ο τουρισμός θα μπορούσε να "τρέξει" φέτος με ένα 50% (σε σχέση με το 2019) ενδέχεται ορισμένα funds να αρχίσουν να ενεργούν στην λογική της προεξόφλησης. Πολλά αν, και υποθέσεις καθώς ο "κύριος άγνωστος Χ" συνεχίζει να ρυθμίζει και τις αγορές.

Στο σενάριο διόρθωσης και τα "όπλα" των long, αναφέρθηκε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ο οποίος καταγράφει 4 ευρήματα για...αισιόδοξους.

Με αυτούς (τους αισιόδοξους) και κόντρα στην αρνητική παράδοση του Μαρτίου η προσέγγιση μας στην λογική, πως τα μεγάλα σπίτια (Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley αλλά και BofA, Deutsche Bank, UBS κ.α. ) θα έχουν κάθε συμφέρον να "φτιάξουν κλίμα" για να προχωρήσουν 3-4 business τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμμαχος μας, το θετικό πρόσημο Φεβρουαρίου-που μας δίνει μία πρώτη ένδειξη αναστροφής- , η επιβεβαίωση της τεχνικότητας (ειδικά των 750 μονάδων για τον ΓΔ), η λήψη θέσεων από "ισχυρά χέρια" σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips (σε υψηλές τιμές Παρασκευής), η επιβεβαιωμένη και μέσω αποτελεσμάτων 2020 ανθεκτικότητα ομίλων όπως η Mytilineos, Coca Cola, OTE, η αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων που προκλήθηκαν εξωγενώς (Τέρνα Ενεργειακή), η δυναμική προεξόφλησης (Aegean), η καλλιέργεια προσδοκιών (ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Motor Oil, Sarantis κ.α. ), η αναβάθμιση εισηγμένων-σηματωρών της "μεσαίας κεφαλαιοποίησης" (ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Cenergy, ElvalHalcor, Quest κ.α. ) με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν για τους εν δυνάμει αγοραστές.

Για τον τραπεζικό κλάδο, πέραν των όσων αφορούν Αlpha Bank, Πειραιώς μένει να κλείσει (ή όχι) η εκκρεμότητα της πώλησης (ή όχι) της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναλύει γιατί μετατίθεται για τον Μάρτιο, η αποδοχή της πρότασης του fund.

Στα 0,825 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με απόδοση 9,56% (σε μηνιαία) καλύπτει ένα μέρος της απόκλισης έναντι της Εθνικής. Στα 2,10 ευρώ, με 6,40% στο ίδιο διάστημα.

Στα 0,769 η Πειραιώς, με απώλειες 13,60% η μόνη από τις συστημικές, τον Φεβρουάριο, καθώς η Eurobank με άνοδο 3,71% διαμορφώνεται στα 0,5808 ευρώ.

Υποστηρικτής των long η αναστροφή- την κατάλληλη στιγμή- της τάσης για βαριά χαρτιά, με πρώτο τον ΟΤΕ
(12,74 ευρώ), τον ΟΠΑΠ (11,14) αλλά και τις Mytilineos (12,75), Jumbo (13,62), Viohalco (5,24) όπως και κλαδικών σηματωρών (Aegean).

Τεχνικά, οι long έχουν: διαδοχικά "κλεισίματα" σε υψηλό ημέρας, υπέρβαση των 467 μονάδων για τον ΔΤΡ, ανοδική φορά για ΟΤΕ, νέο υψηλό για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, νέα υψηλά για Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ, επαναφορά Viohalco, αγοραστικό σήμα σε Sarantis, Fourlis, ανοδική διάσπαση για Cairo Mezz και ακόμη αρκετές λεπτομέρειες, ικανές να κάνουν την διαφορά.

Με θετικό πρόσημο (μηνιαίο) και ο FTMidCap, με αρκετές μετοχές του δείκτη να υπεραποδίδουν τον Φεβρουάριο, την αποτίμηση τους να μεγεθύνεται κυρίως λόγω των προσδοκιών για τα οικονομικά αποτελέσματα 2020 (και προοπτική συνέχισης το 2021).

Mε το...μοιρογνωμόνιο, η τάση για ΓΔ "δείχνει" προς τις 808 μονάδες, με την προυπόθεση πως ο ΔΤΡ θα συνεχίσει προς τις 477 , συνακόλουθα τις 1.915 μονάδες για τον FTSE25.

Στα υπόψη, για τις διεθνείς αγορές: ο S&P500 έχει σημεία αναφοράς τις 3.789 και 3.890 μονάδες (σε ορίζοντα εβδομάδος/Παρασκευή 5 Μαρτίου), ο DAX τις 13.520 και 13.940 μονάδες αντίστοιχα, ως χαμηλό-υψηλό επίπεδο διακύμανσης (για stops σε long/short θέσεις)

Σε αυτά μία παράμετρος, που θα πρέπει να συνεκτιμάται είναι η πορεία των "κρατικών τίτλων", καθώς το σημείο αναφοράς 10ετές ομόλογο έχει σχεδόν...διπλώσει από τα ιστορικά χαμηλά του.

Εξ' αφορμής του και η ανάρτηση μας, για το Σ.Κ, στον Εκηβόλο, με την συνεδρίαση της ΕΚΤ τη μεθεπόμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου να έχει αποκτήσει, εκ των πραγμάτων, επιπλέον ενδιαφέρον.

(*) σε "μέτρηση" του Μάνου Χατζηδάκη (επικ. ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή)

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v