Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα βήματα για να κλείσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Γιατί μετατίθεται για τον Μάρτιο η αποδοχή της προσφοράς του CVC. Τα τρία προαπαιτούμενα για να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά το ΤΧΣ και το dead line δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων. Τα ερωτήματα για το 10% της ασφαλιστικής, που θέλει να κρατήσει η ΕΤΕ.

Τα βήματα για να κλείσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Για τον επόμενο μήνα και υπό την προϋπόθεση ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ταχθεί υπέρ της πώλησης, μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις για το πολύμηνο σήριαλ της πώλησης τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο συνεδρίασε, την περασμένη Πέμπτη, δεν έλαβε, όπως αναμενόταν, απόφαση για την αποδοχή της προσφοράς. Οπως ανέφερε χθες η ΕΤΕ σε απάντησή της στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, «μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας».

Η στάση του ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, όπως εξήγησε η στήλη Χαμαιλέων, καθώς το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη στάση του.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανέλαβε να σηκώσει το βάρος της αποδοχής ή απόρριψης της προσφοράς, μετά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Επιφυλάξεις, που θα ξεπεραστούν, αν το ΤΧΣ, ως μεγαλομέτοχος (40,3%) της Εθνικής, κρίνει ότι δεδομένων των συνθηκών η προσφορά της CVC πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Για να εξετάσει, όμως, το θέμα το ΤΧΣ υπάρχουν τρία προαπαιτούμενα, που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Πρώτον, να ολοκληρώσει η Deloitte την γνωμοδότηση, που της έχει αναθέσει το Ταμείο, για το δίκαιο και εύλογο του τιμήματος, το οποίο προσφέρει η CVC Capital Partners.

Δεύτερον, να υποδείξει η Τράπεζα της Ελλάδος νέο εκπρόσωπο στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, καθώς ο Ηλ. Ξηρουχάκης εκτελεί εκτελεστικά καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ προτίθεται να υποδείξει τον Ιορδάνη Αϊβάζη. Πρόκειται για σύντομη, χρονικά, διαδικασία, καθώς στην υπόδειξη προσώπου από την ΤτΕ δεν απαιτείται εμπλοκή της Επιτροπής Επιλογής του ΤΧΣ.

Η ανάδειξη του κ. Αϊβάζη σε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής θα ανοίξει το δρόμο για την αποδοχή της παραίτησης, που έχει υποβάλει, εδώ και μήνες, η Μαρίκα Φραγκάκη από μέλος της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι για να συνεδριάζει η τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον δύο μελών της.

Τέλος, αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση των τροποποιήσεων του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, η οποία θα περιλαμβάνει και τη νομική κάλυψη, που έχουν ζητήσει τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή θα κληθεί το επόμενο διάστημα να εισηγηθεί και το Γενικό Συμβούλιο να εγκρίνει κρίσιμες αποφάσεις για τραπεζικά θέματα, όπως ενδεχόμενη πρόταση του Δ.Σ της Πειραιώς για διενέργεια ΑΜΚ με ολική κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, η αποδοχή της προσφοράς της CVC για την Εθνική Ασφαλιστική κ.ά.

Με βάση τις κυβερνητικές διαρροές οι χειρουργικές τροποποιήσεις στο νόμο θα κατατεθούν στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου. Υπό το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα τοποθετηθεί επί του θέματος αποδοχής ή μη της προσφοράς της CVC εντός του επόμενου μήνα. Αν ταχθεί υπέρ της πώλησης, ανοίγει ο δρόμος ώστε να εγκριθεί ομόφωνα από τα μέλη του Δ.Σ της Εθνικής η προσφορά της CVC.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τη στάση μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής στις επικείμενες κρίσιμες αποφάσεις, την ώρα που η κυβέρνηση διαρρέει, με άκομψο τρόπο και σε ακατάλληλο timing, ότι δεν έχουν τα προσόντα να διεκδικήσουν τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ. Διαρροές που παρεμβαίνουν στην θεσμοθετημένα ανεξάρτητη διαδικασία ανάδειξης νέων μελών, που τρέχει παραδοσιακά η Επιτροπή Επιλογής μελών του Τ.Χ.Σ.

Υπάρχει, τέλος, το ενδεχόμενο να ζητηθεί από μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, στην οποία θα κληθούν οι μέτοχοι να εγκρίνουν τη συναλλαγή, με το ΤΧΣ βεβαίως να έχει προηγουμένως ξεκαθαρίσει την στάση του.

Dead line η δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων

Ορόσημο, για τη λήψη της τελικής απόφασης, αποτελεί η δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2020 της Εθνικής Τράπεζας καθώς είναι πιθανόν να απαιτηθεί περαιτέρω ελαφρά απομείωση, στην αξία που αποτιμά το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα βιβλία της.

Με βάση τις τελευταίες διαρροές, η προσφορά της CVC έχει τροποποιηθεί ελαφρώς και προβλέπει την αγορά του 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το τίμημα, μαζί με το upfront fee, για την 12ετή αποκλειστική διάθεση προϊόντων της ασφαλιστικής από το δίκτυο της τράπεζας προσεγγίζει τα ελάχιστα αποδεκτά επίπεδα της Εθνικής Τράπεζας.

Η διακράτηση, όμως, ποσοστού της τάξης του 10% δεν έχει, σύμφωνα με την αγορά, ιδιαίτερη σκοπιμότητα καθώς δεν επιφυλάσσει στο μέτοχο μειοψηφίας ιδιαίτερα δικαιώματα. Με δεδομένο ότι η CVC δεν αποτελεί μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική, η διακράτηση ποσοστού 20% θεωρείται κομβική, ώστε η τράπεζα να συνεχίσει να έχει κάποιο λόγο στις μετέπειτα εξελίξεις.

Το ιστορικό της πολύμηνης διαπραγμάτευσης

Η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής επανεκκινήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, η υποβολή, όμως, δεσμευτικών προσφορών συνέπεσε με την έκρηξη της πανδημίας στην Ευρώπη, τον περασμένο Μάρτιο. Η CVC Capital Partners ήταν η μοναδική, που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, με αιρέσεις, λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης ορατότητας, όσον αφορά στην οικονομική επίπτωση της πανδημίας.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Εθνική απευθύνθηκε, εκ νέου, στην CVC, ζητώντας αναθεωρημένη προσφορά. Η προσφορά δεν ικανοποίησε την Εθνική αλλά με δεδομένο ότι η DG Comp δεν έδειξε πρόθυμη να χορηγήσει νέα παράταση δεν υπήρχαν περιθώρια να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άκαρπος και να κινηθεί νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Έτσι, ακολούθησε μια μακροχρόνια διαπραγμάτευση, η οποία θα λάβει τέλος εφόσον το ΤΧΣ ταχθεί ανοικτά υπέρ της αποδοχής της προσφοράς που κατέθεσε η CVC Capital.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v