Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2009

Η ΒΦΛ, οι δεσμευτικές προσφορές και η ΔΕΠΑ

Η ΒΦΛ, οι δεσμευτικές προσφορές και η ΔΕΠΑ
Με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών η οποία ολοκληρώθηκε χθες συνεχίζεται η διαδικασία πώλησης του 66,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων από την Εμπορική Τράπεζα, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank. 

Ενδιαφέρον για τη ΒΦΛ είχαν εκδηλώσει από τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Λ. Λαυρεντιάδη καθώς και η πολυεθνική IDAgro.

Οι δύο τους φέρονται ως οι δύο μονομάχοι και στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

H ΒΦΛ χάρη και στο περιβάλλον υψηλών τιμών που επικράτησε στο α΄ εξάμηνο του 2008 πέτυχε πέρυσι να επιστρέψει σε κερδοφορία, ενώ έχει εξορθολογήσει κόστη λειτουργίας και παραγωγικές διαδικασίες.

Το εργοστάσιό της στην Καβάλα απασχολεί περί τους 600 εργαζομένους και ο διαγωνισμός ζητά παροχή εγγυήσεων για διατήρησή τους.

Στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και ανάληψη των υφιστάμενων οφειλών της ΒΦΛ προς τις τράπεζες, τη ΔΕΠΑ (προμηθευτής της μονάδας με φυσικό αέριο) τα ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της ΒΦΛ ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούν σε κοινοπρακτικό δάνειο, ενώ οι οφειλές προς τη ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στη στάση που θα κρατήσει η ΔΕΠΑ, η οποία κατέχει το 33,3% της ΒΦΛ και επιδιώκει να δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις της τον δεύτερο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι αν οι προσφορές είναι ικανοποιητικές η ΔΕΠΑ θα δεχτεί να πουλήσει και η ίδια το 33,3%, ενώ το θέμα της χρήσης των λιμενικών εγκαταστάσεων και μέρους της ιδιόκτητης έκτασης της ΒΦΛ για τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου μπορεί να προβλεφθεί στη σύμβαση πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v