Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 28 2012

Έξι χρόνια και 5 πρωθυπουργοί για μια διάσωση

Έξι χρόνια και 5 πρωθυπουργοί για μια διάσωση
Πέρασαν πέντε… πρωθυπουργικές θητείες και ακόμη να δοθεί το οριστικό Ο.Κ. για «πρόγραμμα διάσωσης και αναδιάρθρωσης» της εισηγμένης εταιρείας.

Το θέμα της αίτησης της νηματουργίας Βαρβαρέσος προκειμένου να εγκριθεί το Σχέδιο Διάσωσης και Αναδιάρθρωσης δεν το γνωρίζουμε από κοντά. Ούτε και είναι δική μας δουλειά να εκφράσουμε θετική ή αρνητική άποψη για την απάντηση του ελληνικού δημοσίου.

Ωστόσο, η γραφειοκρατία σε αυτήν τη χώρα θα πρέπει να έχει και τα όριά της…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, όπως τα διαβάζουμε από το πρόσφατο πληροφοριακό σημείωμα της εταιρείας (οι προσθήκες στις παρενθέσεις είναι δικές μας:

Φάση πρώτη: Η εισηγμένη εταιρεία Βαρβαρέσος κατέθεσε τον Αύγουστο του 2006 Σχέδιο Διάσωσης και Αναδιάρθρωσης στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (προφανώς επί υπουργίας Αλογοσκούφη και επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή).

Το περιβόητο Σχέδιο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέσσερα χρόνια αργότερα(!), τον Αύγουστο του 2010 (επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου).

Χρειάστηκε περίπου άλλος ένας χρόνος ώστε το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης να εγκριθεί από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αυτό έγινε στα τέλη Ιουνίου του 2011 (αν θυμόμαστε καλά, επί υπουργίας Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου).

Τρεις μήνες αργότερα (στις 21 Σεπτεμβρίου 2011, περιέργως χωρίς να αλλάξει υπουργός και πρωθυπουργός…) εκδόθηκε η γνώμη της Επιτροπής, η οποία υποστήριζε το αίτημα της εταιρίας.

Ναι, αλλά στη συνέχεια αναμενόταν η απόφαση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και για να προχωρήσει η υλοποίηση του όλου σχεδίου.

Μέχρι σήμερα (αν και έχουμε αλλάξει ενδιάμεσα δύο πρωθυπουργούς και δύο υπουργούς Οικονομικών), η σχετική υπουργική απόφαση από το «Ανάπτυξης» δεν φαίνεται να έχει εκδοθεί!

Και από την πλευρά της η εισηγμένη εταιρεία έχει συγκαλέσει στις 3 Σεπτεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση, με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου Διάσωσης και Αναδιάρθρωσης!

Με άλλα λόγια, χρειάζονται τουλάχιστον πέντε πρωθυπουργικές θητείες (Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Πικραμμένου, Σαμαρά) και άλλες τόσες υπουργών Οικονομικών (Αλογοσκούφη Παπαθανασίου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Στουρνάρα) μήπως και δοθεί οριστική απάντηση σε ένα σχέδιο «Διάσωσης και Αναδιάρθρωσης»…

ΥΓ.: Αν χρειάζονται τουλάχιστον έξι χρόνια διαδικασίας για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο «διάσωσης», το πιθανότερο είναι πως η εταιρεία που το αιτείται δεν θα το χρησιμοποιήσει. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα έχει κλείσει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v