Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2013

Χαϊδεμένος: Παράδειγμα απαξιωμένης μετοχής;

Χαϊδεμένος: Παράδειγμα απαξιωμένης μετοχής;
Φίλος της στήλης υποστηρίζει πως υπάρχουν σήμερα αρκετές μετοχές υγιών εταιρειών στην περιφέρεια του Χ.Α. οι οποίες έχουν χρηματιστηριακά απαξιωθεί, γεγονός που όχι μόνο πλήττει τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών, αλλά επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στους βασικούς μετόχους να βγάλουν τις εταιρείες τους από το Χ.Α. έναντι «πινακίου φακής», μέσα από δημόσια πρόταση.

Και ως ένα τέτοιο παράδειγμα, ο φίλος της στήλης ανέφερε και την περίπτωση της Χαϊδεμένος.

Εμείς, βέβαια, δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να λέει πως η διοίκηση της εταιρείας έχει στο μυαλό της το ζήτημα της δημόσιας πρότασης, κι επίσης το ερώτημα για το αν και κατά πόσον μια μετοχή είναι υποτιμημένη ή όχι καλό είναι να μην απαντιέται από δημοσιογράφους.

Ωστόσο, ψάξαμε να βρούμε μερικά -ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη μας- στοιχεία οικονομικού και χρηματιστηριακού περιεχομένου για την εισηγμένη. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2000 με τιμή 12 ευρώ, ενώ τώρα τελεί υπό διαπραγμάτευση κοντά στο μισό ευρώ.

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας βρίσκεται στα 4,35 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή της θέση (στοιχεία 30/9/2012) διαμορφώνεται στα 26,1 εκατ. ευρώ (P/BV 0,17).

Σε αντίθεση με το ράλι του Γενικού Δείκτη το τελευταίο οκτάμηνο, η συγκεκριμένη μετοχή έχει υποχρεωθεί σε πτώση (-3,3% στο εξάμηνο και -38,4% στο δωδεκάμηνο).

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, στο εννεάμηνο του 2012, παρά την εμφανιζόμενη ζημία του 1 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη εμφανίζει άνοδο κύκλου εργασιών, θετικό EBITDA (+1,2 εκατ. ευρώ), κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 3,4 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2012, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανερχόταν στα 3,8 εκατ. ευρώ (δάνεια 14 εκατ. και ταμείο 10,2 εκατ. ευρώ) και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας ήταν ανώτερος της μονάδας.

ΥΓ.1: Αναμένεται με ενδιαφέρον η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων.

ΥΓ.2: Το 2013 αναμένεται να είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των εκτυπώσεων και ζητούμενο είναι το κατά πόσον η εταιρεία θα καταφέρει να αμυνθεί σθεναρά για ένα επιπλέον έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v