Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2013

Ακίνητα: Πάνε πάλι για αυτογκόλ οι πολιτικοί μας;

Ακίνητα: Πάνε πάλι για αυτογκόλ οι πολιτικοί μας;
Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, εν όψει μάλιστα και του δρομολογούμενου σχετικού νομοσχεδίου.

Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις μιλάνε για έναν προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο οι μεγάλες περιουσίες θα επιβαρύνονται κάθε χρόνο με πολύ υψηλότερο ποσοστό επί της αντικειμενικής τους αξίας σε σύγκριση με τις μικρές.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λογική, όχι μόνο ο στόχος του ελληνικού δημοσίου για είσπραξη των 3,2 δισ. ευρώ θα πιαστεί, αλλά επίσης θα επιβαρυνθούν αναλογικά λιγότερο μικρά και μεσαία εισοδήματα, ή έστω όσοι δεν κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ακούστηκαν φορολογικοί συντελεστές για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες που φτάνουν το 1,5% το 2%, ή ακόμη και το 2,5%-3%!

Με άλλα λόγια, η επιβολή ενός συντελεστή 2% μεταφράζεται σε «δήμευση» ενός ακινήτου σε πενήντα χρόνια, ενώ με συντελεστή 2,5% η «δήμευση» γίνεται ακόμη πιο σύντομα (στα 40 χρόνια).

Αναγνώστης ωστόσο της στήλης εκφράζει μια εντελώς αντίθετη γνώμη, επιμένοντας πως ο συντελεστής στα ακίνητα θα πρέπει -για το καλό του κοινωνικού συνόλου- να είναι ενιαίος.

Σύμφωνα λοιπόν με την άποψη αυτή, ένας τόσο μεγάλος συντελεστής θα ωθήσει τους πλούσιους Έλληνες να αγοράζουν ακίνητα (συμπεριλαμβανομένων και των εξοχικών κατοικιών) στο εξωτερικό.

Kαι φυσικά κανείς Ρώσος, Ουκρανός, ή άλλος πλούσιος κάτοικος του εξωτερικού δεν θα «τσιμπήσει» στην άδεια διαμονής που του υπόσχεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι θα αγοράσει στην Ελλάδα ένα ακριβό ακίνητο. Απλά γιατί δεν θα αγοράσει κανένα ακίνητο στην Ελλάδα. Στην καλύτερη περίπτωση θα κατηφορίσει κατά την Κύπρο, όπως άλλωστε κάνει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, η επιβολή ενός υψηλού φορολογικού συντελεστή στα μεγάλης αξίας ακίνητα θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο σε όποιους ενδεχομένως εκδήλωναν ενδιαφέρον για τα προς ιδιωτικοποίηση κρατικά ακίνητα.

Άρα λοιπόν, η υψηλή φορολογία θα αχρηστεύσει πολιτικές που αποβλέπουν στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας (επενδύσεις από πλούσιους Έλληνες και από πλούσιους αλλοδαπούς), ενώ παράλληλα θα στερήσει και λεφτά από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Θα πείτε, βέβαια, εντάξει όλα αυτά, καθότι… σκασίλα μας η ανάπτυξη, αλλά θα εισπραχθούν και πολλοί φόροι από τις ήδη υπάρχουσες μεγάλες ακίνητες περιουσίες, οι οποίες δεν έχουν πόδια και δεν… μπορούν να μετακομίσουν στο εξωτερικό.

Και αυτό όμως είναι λάθος, γιατί οι κατέχοντες υψηλή περιουσία μπορούν κάλλιστα να τη «σπάσουν» σε μικρότερα κομμάτια και έτσι να αποφύγουν εν πολλοίς τη φορολογική επιδρομή των Ελλήνων πολιτικών μας…

Εσείς τι πιστεύετε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v