Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 2 2002

Η DIXONS και η ”παράλειψη” της Κωτσόβολος

Φαντάζομαι οτι ο κ. Μαρίνος Παράβαλος θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής ως μέτοχος -έστω και ως ισχυρός...μικρομέτοχος- στο βρετανικό κολοσσό του λιανεμπορίου, τη γνωστή DIXONS, μετοχές της οποίας απέκτησε στο πλαίσιο της περίφημης τότε συμφωνίας για το 15% της Κωτσόβολος.

Παρά τις συγκυριακές δυσκολίες στο κλάδο των κινητών τηλεφώνων και των προσωπικών υπολογιστών, ο όμιλος της DIXONS κατάφερε να αυξήσει το τζίρο του κατά περίπου 5%, ενώ τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 282 εκατ. λίρες, για το 2001.

Το ερώτημα είναι αν εξίσου ευτυχισμένη αισθάνεται και η DIXONS για την απόκτηση του εν λόγω ποσοστού στην Κωτσόβολος! Κι αυτό διότι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Jeremy Darroch, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στη συγκεκριμένη ”ελληνική” συμμετοχή!

Ισως για να ξεχάσει και τα 24,6 δισ. δρχ (ήτοι 72,2 εκατ. ευρώ) που ”κόστισε” τότε στο βρετανικό όμιλο το 15% μιας εταιρίας που αποτιμάται σήμερα στο ”ταμπλό” της Σοφοκλέους, 78 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της!!!

”Στο παρελθόν” είπε φλεγματικά ο βρετανός ”αποκτήσαμε δύο σημαντικές συμμετοχές στον Ευρωπαϊκό χώρο. Εξαγοράσαμε τον όμιλο Elkjop στη Σκανδιναβία, και πρόσφατα το 24% της UniEuro που είναι μια αλυσίδα λιανικής ηλεκτρικών ειδών με ηγετική θέση στην Ιταλία. Στη διάρκεια του επομένου έτους μάλιστα σκοπεύουμε να αγοράσουμε το υπόλοιπο της συγκεκριμένης εταιρίας. Αμφότερες αυτές οι επιχειρήσεις”, κατέληξε, ”είναι πολύ ισχυρές και αποδοτικές”!

Για την Κωτσόβολος, ούτε κουβέντα! Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν ο ”ηγετικός όμιλος” της ελληνικής αγοράς, απέτυχε να παρουσιάσει αύξηση των εργασιών τόσο το 2001, όσο και το α΄ τρίμηνο του 2002, ενώ το τρίμηνο ήταν και ζημιογώνο κατά 6,64 εκατ. ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v