Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2006

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Πότε θα… ξυπνήσει;

Πολλοί αναγνώστες ρωτούν για τη μετοχή της ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, μια και τα στοιχεία αποτίμησης είναι μάλλον… ασυνήθιστα για τη Σοφοκλέους.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι σημαντικά μικρότερη από την καθαρή της θέση, ενώ με βάση τα πραγματικά κέρδη ανά μετοχή του 2005, το P/E μετά από φόρους είναι περίπου… 5,2!!!

Σημειώστε ότι η εταιρία διαπραγματεύεται κάτω από 2 φορές το… EBITDA 2005 και με EV/EBITDA στην περιοχή του 5!

Τα δάνεια και γενικότερα οι υποχρεώσεις είναι σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που όμως δικαιολογείται από την εμπορική της δραστηριότητα, ενώ η εταιρία πρόσφατα επεκτάθηκε στις πωλήσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ΒMW, μια κίνηση που προφανώς δεν θα μπορούσε να αποδώσει μέσα στο 2005.

Σε εξέλιξη είναι και η αγορά του 99,6% της εταιρίας που εισάγει τα SUZUKI (παραδοσιακή κύρια ”μπίζνα” της Σφακιανάκης στη χώρα μας) στη Βουλγαρία. Οπότε μάλλον δεν πρέπει να φοβίζει το ενδεχόμενο να χάσει η εταιρία την προνομιακή θέση που έχει στην Ελληνική αγορά.

Eπίσης, η εταιρία αύξησε το ποσοστό της στην Alpan Electroline Λτδ στην Κύπρο (εισαγωγή και εμπορία ηλεκτρικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας), φτάνοντας το 40%.

Επιπροσθέτως -αν δεν τις… πούλησε- η εταιρία καρπούται σημαντικές υπεραξίες και από το χαρτοφυλάκιο μετοχών που έχει στο ΧΑ.

Προσέξτε, με βάση το χαρτοφυλάκιό της στο τέλος 12ου 2005, η εταιρία γράφει μέσα στο 2006 υπεραξίες της τάξεως των... 4 εκατ. ευρώ! Ούτε εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου να ήταν!!

(σ.σ. Μήπως είναι ώρα να τις... πουλάει σιγά σιγά;)

Θυμόμαστε ότι ακόμη και το 1999 η Σφακιανάκης ήταν μια από τις τελευταίες μετοχές που… ξύπνησαν.

Το ζήτημα είναι αν θα συνεχίσει να … κοιμάται αυτή την περίοδο ή θα ξυπνήσουν κάποια στιγμή οι βασικοί της μέτοχοι που στο κάτω κάτω δική τους περιουσία είναι…

Σημαντικό πρόβλημα ήταν και παραμένει η ελάχιστη εμπορευσιμότητα, (πράγμα αναμενόμενο αφού οι βασικοί μέτοχοι έχουν τουλάχιστον 72-73% της εταιρίας)!

Προφανώς για … υπομονετικούς που τους αρέσουν τα value stocks, έστω και με κάποια μειονεκτήματα..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v