Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2006

Αγορές, λιακάδα και... ομπρελίτσες!

Το κλίμα στις αγορές παραμένει εύκρατο. Ωστόσο, τώρα τελευταία πληθαίνουν οι… διακριτικές ”προειδοποιήσεις”.

Τις προηγούμενες μέρες ήταν κυρίως για το δολάριο, τα επιτόκια και τις αναδυόμενες αγορές. Όσο περνάνε οι μέρες, όμως, προστίθενται και νέες.

Μία από αυτές μας ήλθε από τη FactSet, έναν από τους μεγαλύτερους data providers διεθνώς. Τι λένε λοιπόν οι αναλυτές της FactSet; Λένε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι σε επίπεδα-ρεκόρ και ότι αυτό οφείλεται κατά βάση σε δύο ”φαινόμενα”:

- Στην αύξηση των μονοπωλιακών (ή περίπου… μονοπωλιακών καταστάσεων) λόγω του καταιγισμού συγχωνεύσεων και εξαγορών.

- Στην αύξηση των κερδών του χρηματοοικονομικού τομέα, που πλέον, με βάση τα αποτελέσματα 2005, αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών κερδών... γενικώς. Προσέξτε, το ποσοστό αυτό δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά τις μεγάλες αγορές της Δύσης!

Από την άλλη, έχουμε τη Citigroup, οι αναλυτές της οποίας ανέβασαν μεν την τιμή-στόχο της Εμπορικής στα 33 ευρώ (ήτοι κατά 1 ευρώπουλο), έσπευσαν όμως χθες να μας πουν ότι τόσο εμείς όσο και οι ίδιοι οι τραπεζίτες πρέπει να αρχίσουμε να προσέχουμε, γιατί ο κίνδυνος μπορεί να εμφανίζεται χαμηλός, αλλά ενδέχεται να ψηλώσει… απότομα.

Και ακόμη, ότι η Εμπορική είναι μία από τις πιο high risk τράπεζες της Ευρώπης!

Δεν πειράζει, θα απαντήσετε, έτσι κι αλλιώς ”markets climb a wall of worry”, που λένε και οι Αγγλοσάξονες.

Σωστά.

Πλην όμως, λιακάδα ξελιακάδα, μια… ομπρελίτσα δεν βλάπτει!

Y.Γ.: Ενδιαφέρον όμως έχουν και η διαφορετικές ερμηνείες στη χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ στους ”Financial Τimes” και στο marketwatch του Dow Jones, νόμιζες ότι είχαν πάρει διαφορετικές... εκθέσεις!

”Ρόδινη” τη βρήκαν την έκθεση οι FT, ”σύννεφα” είδαν οι του DJ. Tι να πει κανείς; Μυστήρια πράγματα!...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v