Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2006

Nέα πραγματικότητα στην κεφαλαιαγορά

Τα πράγματα έχουν αλλάξει, και έχουν αλλάξει πολύ.

Δεν είναι μόνο οι καυγάδες των... ελεφάντων (διαβάστε στα παρακάτω σχόλια για την ”υπόγεια” κόντρα ανάμεσα στο private equity της BC Partners και στα επίσης ξένα funds, σε σχέση με τη Δημόσια Προσφορά στη HYATT), είναι και οι άλλες ”προχωρημένες πτυχές” του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος που πια κάνουν την εμφάνισή τους στην ”επαρχιακή” μας Σοφοκλέους.

Τα πράγματα γίνονται πολύ σύνθετα σε βαθμό που να προβληματίζουν ακόμα και τους δημοσιογράφους. Μαθεύτηκε χθες ότι βγάζει τρίμηνο η TIM Hellas, κι εκεί άρχισαν τα... δύσκολα.

Διότι η TIM, όπως και η Q-Telecom, καθώς εξαγοράστηκαν από τα private equity της APAX και της Texas Pacific, ανήκουν πλέον σε μια αλυσίδα από holding και... υπο-holding εταιρίες, ενώ υπάρχουν και μια σειρά από εταιρίες-οχήματα για την έκδοση του δανεισμού που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση των εξαγορών.

To αποτέλεσμα είναι ”να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη... μάνα”!

Για να καταλάβετε, υπάρχει μια βασική holding που λέγεται ”Hellas I” η οποία μεταξύ άλλων ελέγχει τη βασική... υπο-holding ”Ηellas II”, η οποία με τη σειρά της έχει διάφορες άλλες... ”Hellas”, μεταξύ αυτών και την... TIM Ηellas.

Όσο αφορά στα με τα αποτελέσματα, για να βγει άκρη, μιλάμε για άλλη... οδύσσεια, καθώς τα σύνθετα σχήματα έχουν και σύνθετους λογιστικούς και pro forma χειρισμούς!

Εν ολίγοις, πέρα από τη Σοφοκλέους του ”πες μου το Ρ/Ε και τα κέρδη πριν από φόρους” που ήξεραν οι παλαιότεροι, αναδύεται μια άλλη που χρειάζεται πολύ περισσότερες γνώσεις για την κατανόησή της.

Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει αυτό ο απλός επενδυτής (ώστε να αποφασίσει αν θέλει να μην ασχολείται – οπότε μόνη καλή λύση είναι ένα μετοχικό αμοιβαίο - ή να ασχολείται, να μαθαίνει και να παρακολουθεί) τόσο το καλύτερο.

Εκτός αν απλά κυνηγάει το επόμενο limit up!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v