Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2002

GAAP... και ”κάτω” τα γυρίσματα!!!

Αρκετό μελάνι χύθηκε για τα πενιχρά αποτελέσματα της Εθνικής και της ALPHA σύμφωνα με τα ξένα λογιστικά πρότυπα. Η ουσία του θέματος βρίκεται βέβαια στα λεγόμενα χρηματοοικονομικά έσοδα (από γυρίσματα και άλλες υπεραξίες), καθώς και στις ζημίες από ”μη πραγματοποιημένες υποαξίες” στα trading χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Το ”κλού” της υποθέσεως που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι οτι με βάση τα ξένα πρότυπα, στα αποτελέσματα ομίλου των τραπεζών, ενοποιούνται και οι μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές, ενώ στα ελληνικά πρότυπα δεν ενοποιούνται ούτε καν οι ...ασφαλιστικές θυγατρικές.

Η λεπτομέρεια αυτή είναι εξόχως σημαντική σε οτι αφορά στα ούτως ή άλλως ”πλασματικά” γυρίσματα, στα οποία επιδόθηκαν μετά μανίας κατά το πρόσφατο παρελθόν οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες!

Ετσι, οι υπεραξίες από γυρίσματα μετοχών μεταξύ μιας τράπεζας και της ασφαλιστικής θυγατρικής της, μπορεί να μετράνε και να αποφέρουν δισ. δρχ πλασματικών κερδών στα ελληνικά πρότυπα, δεν σημαίνουν όμως τίποτα με βάση τα αμερικανικά και τα διεθνή!

Εξ ου και η κατά τα αμερικανικά GAAP... ”τρύπα” στα ίδια κεφάλαια της Εθνικής, σε σχέση με τα δεδομένα του ελληνικού ισολογισμού. Ως γνωστόν, τα κέρδη αν δεν διανεμηθούν αποθεματοποιούνται, αρκεί βέβαια να... υπάρχουν, εστω και ”λογιστικά”. Αν δεν θεωρούνται υπαρκτά τότε προκύπτει...πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v