Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2006

ΝΕΛ: Τα δύο πρόσωπα των αποτελεσμάτων 6μήνου

Άκρως εντυπωσιακά φαντάζουν εκ πρώτης όψεως τα αποτελέσματα 6μήνου της ΝΕΛ με το bottom line να αφορά προ φόρων κέρδη 37,35 εκατ. ευρώ, κατόπιν των ενεργειών της νέας διοίκησης που ρύθμισε το μεγάλο δάνειο (ύψους 92,3 εκατ. ευρώ) με τη Calyon, διαγράφοντας υποχρεώσεις ύψους 55,2 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα όμως δίνουν τελείως διαφορετική εικόνα, μια εικόνα που σχετίζεται βεβαίως και με την υποχρεωτική ακινησία των ταχυπλόων της (τα τρία Αίολος) καθ όλο το διάστημα.

Με τους πρόχειρους υπολογισμούς μας, αν αφαιρεθούν τα σχετιζόμενα με το δάνειο (που δεν είναι βεβαίως έσοδα αλλά διαγραφή απαιτήσεων) τότε προκύπτουν ζημίες της τάξεως των 8,5-9 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι προβλέψεις για την απομείωση της αξίας πλοίων που έκανε η εταιρία, ύψους άλλων 9 εκατ. ευρώ.

Και τούτο ενώ ο τζίρος του 6μήνου ανήλθε σε μόλις 11 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά, η εταιρία αποτιμάται στο χρηματιστήριο πάνω από δύο φορές το Book Value της, καθώς η καθαρή θέση είναι 63 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις 102 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση… 131 εκατ. ευρώ!

Για λόγους σύγκρισης, να προσθέσουμε ότι η Blue Star, θυγατρική της Attica Group αποτιμάται σήμερα 332 εκατ. ευρώ, 1,67 φορές το book value και με τζίρο εξαμήνου 62,3 εκατ. ευρώ, ήτοι έχοντας υπερτριπλάσια ίδια κεφάλαια, εξαπλάσιο τζίρο από τη ΝΕΛ και βεβαίως λειτουργικά κέρδη.

Κάποιοι θα πουν ότι οι επενδυτές που αγοράζουν τώρα μετοχές ΝΕΛ, μπορεί να προσβλέπουν στην αποζημίωση που ζητά η εταιρία από τον κατασκευαστή των μηχανών της κλάσης ΑΙΟΛΟΣ, ύψους 89,75 εκατ. ευρώ, υποθέτοντας ότι τα δικαστήρια θα δεχτούν την απαίτηση αλλά και το ύψος αυτής.

Κι ότι περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της εταιρίας

Ο χρόνος βέβαια θα δείξει αν οι προσδοκίες αυτές θα επαληθευτούν…

ΥΓ: Η ΝΕΛ έκανε προ ημερών προσφορά για την αγορά του 33,3% της HSW από τις Μινωικές. Το ερώτημα βεβαίως (εκτός αν είναι ήδη ”στο δρόμο” τα λεφτά της παραπάνω αποζημίωσης) είναι πως θα χρηματοδοτούσαν το εγχείρημα αυτό που αντιστοιχεί σε περίπου 75 εκατ. ευρώ. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή με κάποιο είδος δανείου, όπως εμμέσως ανέφερε προς το ΧΑ η εταιρία;

Διότι η ίδια η εταιρία είναι βέβαιον ότι δεν έχει σήμερα τους απαραίτητους διαθέσιμους ”πόρους”.

ΥΓ: Το γεγονός ότι η ΝΕΛ προσέφερε 2,9€ ανα μετοχή ( τιμή σαφώς μεγαλύτερη απο ότι είχε προσφερθεί ως τώρα για μετοχές της HSW), ενώ πρόσφατα ο ισχυρός άνδρας της ΝΕΛ κ. Βεντούρης κατηγορούσε τη διοίκηση της HSW για λογιστικούς χειρισμούς που έδειχναν πλασματικά αποτελέσματα, το αφήνουμε ασχολίαστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v