Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2006

ΛΑΒΙ: Μεγάλες υποσχέσεις αλλά και... ασάφειες!

Από τη στιγμή που είχαμε στη διάθεσή μας κάποιες έστω προβλέψεις για το τι κέρδη θα βγάλει ο Όμιλος Lavipharm, (o κ. Λαβίδας έδωσε πρόσφατα ένα μελλοντικό...”στίγμα” μιλώντας για ενοποιημένες πωλήσεις 575 εκατ. ευρώ το 2010 και προ φόρων κέρδη 75 εκατ. πάλι για το 2010) αναμέναμε κατά τη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης μια αναλυτικότερη ενημέρωση για τις οικονομικές επιπτώσεις του νέου φαρμάκου από τη θυγατρική των ΗΠΑ.

Αντ’ αυτού δεν μάθαμε τίποτε, ούτε για το προβλεπόμενο μερίδιο αγοράς, έστω κατά προσέγγιση, ούτε για το ακριβές περιεχόμενο της συνεργασίας μεταξύ της Lavipharm Laboratories και της αμερικανικής DAVA, ούτε… τίποτα!

Ίσως και γι αυτό η μετοχή να τα πήγε τόσο άσχημα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, προερχόμενη από ένα ισχυρό ανοδικό ράλι!

Ας μείνουμε όμως στην ουσία του θέματος. Σε πρώτη φάση, από το 2007, προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά τα πενιχρά για το μέγεθος της εισηγμένης ενοποιημένα αποτελέσματα της Lavipharm.

Και πιθανότατα, η θυγατρική της Αμερικής να αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο των 13,5 εκατ. ευρώ προς την εισηγμένη της Σοφοκλέους (η οποία κάθε άλλο, παρά στερείται υποχρεώσεων, καθώς ήταν κάτι λιγότερο από 100 εκατ. στο τέλος του 2005).

Σε δεύτερη φάση, για να δώσει η Lavipharm Laboratories μέρισμα στην κατά 61,4% μητρική της Lavipharm θα πρέπει προηγουμένως να διαγράψει το υπόλοιπο των συσσωρευμένων ζημιών της, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Πότε θα γίνει αυτό; Σε πολύ…σύντομο χρονικό διάστημα, απάντησε αορίστως ο κ. Αθ. Λαβίδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ούτε η ακριβής πορεία του φαρμάκου μπορεί να προβλεφθεί, ούτε και το βάθος χρόνου που θα αποδίδει, καθώς η τεχνολογία τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς και έτσι ένα άλλο ανταγωνιστικό φάρμακο ενδεχομένως να προκύψει σχετικά σύντομα.

Το μεγαλύτερο όφελος πάντως, είναι ότι η Lavipharm Laboratories έκανε το πρώτο ουσιαστικό βήμα της, για να συμμετάσχει σε μια πολλά υποσχόμενη και τεράστια σε μέγεθος αγοράς.

Από την άλλη πλευρά όμως, για να γίνουν ”πλούσιοι” και οι μέτοχοί της, θα πρέπει να στεφθούν κατά τα επόμενα χρόνια με ανάλογη επιτυχία και άλλες από τις έρευνες που προωθεί η θυγατρική της Αμερικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v