Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 6 2006

ΟΤΕ: Η ”χρυσή μειοψηφία” ο στρατηγικός & η CosmΟΤΕ

Εδώ και αρκετό καιρό, όταν η υπόλοιπη αγορά άρχισε να θεωρεί ”δεδομένο” ότι ο ΟΤΕ θα συγχωνεύσει τη θυγατρική CosmΟΤΕ, καθώς ο οργανισμός μεγάλωνε τη μετοχική του θέση, εμείς κρατήσαμε αποστάσεις.

Κατ’ αρχάς είχαμε πει τότε ότι ήταν ”αμυντική” κίνηση το να πάρουν την καταστατική πλειοψηφία, ώστε να είναι ευκολότερο στη συνέχεια να κάνουν ό,τι θελήσουν (συγχώνευση, δημόσια προσφορά ή και… τίποτα) και εν τω μεταξύ να μεγαλώνει το μερίδιο από τα (σεβαστότατα) κέρδη της θυγατρικής.

Τώρα, φαίνεται να πληθαίνουν οι πληροφορίες στον υπόλοιπο Τύπο ότι ο ΟΤΕ ”μπορεί και να μη συγχωνεύσει” τη θυγατρική του.

Από την άλλη πλευρά, σήμερα γίνονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης συμβούλου αποκρατικοποίησης, ενώ η κυβέρνηση έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι θα ψάξει να δώσει ένα μικρό, πλην όμως στρατηγικό ποσοστό του ίδιου του ΟΤΕ.

Πόσο ρευστά είναι αυτά τα σχέδια; Αρκετά θα λέγαμε, και σίγουρα στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν θα παίξει ρόλο και η άποψη του συμβούλου που θα επιλεχθεί.

Αν η κυβέρνηση δώσει απλώς ένα 10%-15%, ακόμη και αν παραχωρήσει το management του οργανισμού, θα έχει τη ”χρυσή μειοψηφία” του 20%, όπου και κατέρχεται με τη νέα έκδοση του νόμου 2190 ”Περί ανωνύμων εταιρειών” η λεγόμενη και ”καταστατική” μειοψηφία του 33,3%.

Ό,τι έχει, θα έχει. Κατά συνέπεια, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εύρεση στρατηγικού επενδυτή θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι μικρές συμμετοχές δεν είναι πολύ… της μόδας στο παγκόσμιο σκηνικό.

Από την άλλη, το θέμα μάλλον βρίσκεται στη μορφή που θα έχει ο ΟΤΕ στο μέλλον. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η κοινοτική επίτροπος κ. Ρέντινγκ πολύ θα ήθελε να δει τις κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να σπάνε σε δύο τμήματα, ένα αυτό της υποδομής, που θα έχει έντονα κρατικό χαρακτήρα, και ένα των υπηρεσιών, που θα είναι ιδιωτικό.

Αν ”της περάσει”, τότε το μέλλον θα ανήκει μάλλον στην CosmΟΤΕ και όχι στον ίδιο τον ΟΤΕ!

Όπως και να ’χει, είναι σίγουρο ότι ο χώρος των τηλεπικοινωνιών θα μας απασχολήσει πολύ έντονα το επόμενο έτος, και όχι μόνο λόγω του ΟΤΕ και της CosmΟΤΕ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v