Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 13 2013

Σφηνάκια για Πειραιώς και ΕΛΤΡΑΚ

Σφηνάκια για Πειραιώς και ΕΛΤΡΑΚ
ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΔΙΑΘΕΤΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Λόγω του μεγάλου αριθμού της έκδοσης νέων μετοχών θεωρείται βέβαιο από την αγορά ότι θα υπάρξουν αδιάθετες μετοχές. Η διάθεσή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο θα γίνει ελεύθερα.

Οι αδιάθετες θα κατανεμηθούν σε πρόσωπα που έχουν υποβάλει σχετικές δηλώσεις προεγγραφής και σε επενδυτές που θα έχουν δηλώσει στη διοίκηση της Πειραιώς πρόθεση ανάληψης μετοχών. Εφόσον και μετά την ελεύθερη διάθεση εξακολουθούν να υπάρχουν αδιάθετες θα τις αναλάβει το ΤΧΣ.

Επομένως στην περίπτωση της Πειραιώς πέραν των αιτήσεων προεγγραφής υπάρχει και η δυνατότητα δήλωσης ανάληψης μετοχών, η οποία λόγω του χαμηλότερου κόστους εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει από ισχυρά ιδιωτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ REPOS: Η διατραπεζική αγορά repos αποτελεί και πάλι πηγή χρηματοδότησης, αντιπροσωπεύοντας το 6% (€6 δισ.) των συνολικών στοιχείων ενεργητικού του ομίλου Πειραιώς, κατά την 31η Μαρτίου 2013.

Η χρηματοδότηση μέσω repos αναμένεται να αντικαταστήσει, μερικώς, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τη χρηματοδότηση μέσω του ευρωσυστήματος, μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Αυτό θα γίνει μέσω της χρήσης ως καλυμμάτων ομολόγων του EFSF που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης με τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Η Πειραιώς έχει πρόσβαση σε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης, εφόσον χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων 10 δισ. ευρώ αδιάθετων επιλέξιμων εξασφαλίσεων για χρήση του ευρωσυστήματος.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ: Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 82 καταστήματα έκλεισε εντός του 2012 ο όμιλος Πειραιώς.

Αναλυτικότερα, το 2012, 21 καταστήματα έπαυσαν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα και 61 στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου του 2013 έπαυσαν τη λειτουργία τους άλλα 10 καταστήματα στην Ελλάδα και 5 στο εξωτερικό (Αίγυπτος).

Πρόκειται για πρόγευση σε σχέση με το τι θα ακολουθήσει καθώς μόνο στην Ελλάδα το δίκτυο θα αριθμεί, εφόσον ολοκληρωθεί και η εξαγορά της Millennium, 1.306 καταστήματα.

 

ΕΛΤΡΑΚ: Χοντρό ψαλίδι μπαίνει στις αμοιβές του Δ.Σ. Συγκεκριμένα μείωση που υπερβαίνει το 50% στις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισε για το 2013 η γενική συνέλευση της ΕΛΤΡΑΚ.

Από τα 562 χιλιάδες ευρώ, το ποσό έπεσε στα 250.000 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v