Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 22 2006

ΔΕΗ: Ακίνητα, μετοχικά οφέλη και... μπάχαλο!

Αναμφίβολα η εικόνα της ΔΕΗ στη χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι… η καλύτερη δυνατή. Όχι μόνο γιατί η μετοχή δεν έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια τα άλματα των άλλων blue chips (βρίσκεται στην ίδια περίπου τιμή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2004), αλλά και γιατί οι περισσότεροι αναλυτές της έχουν βγάλει, διαμέσου των εκθέσεών τους, ”κίτρινη κάρτα”.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν κύκλοι της αγοράς που υποστηρίζουν ότι η Επιχείρηση ”ό,τι κακό ήταν να δει το έχει ήδη δει” και ότι μέσα από έναν καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των ακινήτων της, τα μοντέλα των αναλυτών θα μπορούσαν να αυξήσουν την αποτίμηση της μετοχής της κατά 1 ευρώ.

Ποια όμως είναι τα δεδομένα για την ακίνητη περιουσία του εισηγμένου ομίλου;

Πρώτον, ανεξάρτητοι εκτιμητές την αποτίμησαν στις 31-12-2004 στο 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς φυσικά στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται τα… ορυχεία και οι λίμνες.

Δεύτερον, το σύνολο των ακινήτων της Επιχείρησης είναι παντελώς ανασφάλιστο.

Τρίτον, γίνονται προσπάθειες (απόσπασμα από το ετήσιο δελτίο του Ιουνίου) έτσι ώστε να εγγραφούν όλα τα ακίνητά της στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία, προκειμένου να… ληφθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά βαρών! Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι οι εκτιμητές υπέθεσαν στην αποτίμησή τους ότι η ΔΕΗ διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας, άδειες για κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλες παρόμοιες εγκρίσεις που απαιτούνται από την ελληνική νομοθεσία.

Τέταρτον, μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας χρησιμοποιείται από τον ίδιο των εισηγμένο όμιλο για να στεγάσει λειτουργικές του δραστηριότητες.

Παρά το γεγονός ότι η καλύτερη διαχείριση των ακινήτων (λέγεται ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως π.χ. δημιουργία νέας εταιρίας στην οποία θα εισφερθούν ίδρυση εταιρίας επενδύσεων ακινήτων, πώληση κάποιων εξ’ αυτών, κ.λπ.) θα ωφελήσει τη μετοχή, ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί πολλή δουλειά ακόμη...

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το αν η ΔΕΗ ήταν ιδιωτική, θα άφηνε μια τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία επί τόσα χρόνια, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, χωρίς ασφάλιση και χωρίς ένα σχέδιο για το πώς θα απέδιδε καλύτερα; Σκέτο μπάχαλο δηλαδή!…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v