Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 16 2013

«Δίαιτα» στα επιτόκια καταθέσεων

«Δίαιτα» στα επιτόκια καταθέσεων
Με βάση τα στοιχεία του Μαΐου, το μέσο καταθετικό επιτόκιο κυμαινόταν γύρω στο 4%, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα η πτωτική πορεία των αποδόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες είναι εμφανής.

Για παράδειγμα, η Eurobank προσφέρει σήμερα για ποσά άνω των 100.000 ευρώ γύρω στο 3,5%, ενώ χωρίς ιδιαίτερες διαφορές είναι οι αποδόσεις που δίνουν και οι άλλες τράπεζες.

Μάλιστα, τα επιτόκια για ετήσιας διάρκειας δέσμευση είναι χαμηλότερα σε σχέση με την εξάμηνη δέσμευση και ακόμη πιο χαμηλά σε σχέση με την τρίμηνη. Αυτό υποδηλώνει πως η καμπύλη των επιτοκίων είναι πτωτική για το επόμενο δωδεκάμηνο, δηλαδή η αγορά προσδοκά νέα υποχώρηση επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες.

Η ουσία είναι πως τουλάχιστον για ποσά καταθέσεων έως 200.000 ευρώ (εγγυημένα από το κράτος σε περίπτωση δύο δικαιούχων) οι πολύ λιγότερες σε αριθμό και ήδη επανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να επαναλάβουν τις πολύ υψηλές περυσινές ονομαστικές αποδόσεις.

Πάντως, με δεδομένο ότι ο φετινός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι μηδενικός (ή και ελαφρά αρνητικός), οι αποπληθωρισμένες αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων εξακολουθούν να διατηρούνται περίπου στα περυσινά (υψηλότατα) επίπεδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v