Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2006

ΛΥΜΠΕΡΗΣ: Οι... ”λεπτομέρειες” μιας αποτίμησης!

Προσφάτως η εισηγμένη εταιρία Εκδόσεις Λυμπέρη συμφώνησε να αγοράσει από τον βασικό της μέτοχο κ. Αντώνη Λυμπέρη το 99,4% των μετοχών του ραδιοφωνικού σταθμού Best Radio (εταιρία Three Dee) έναντι 5,15 εκατ. ευρώ.

Κι επειδή υπάρχει η άμεση σχέση μεταξύ αγοραστή και πωλητή (arms length transaction) και επειδή το τίμημα μας φάνηκε ολίγον… υψηλό, ρίξαμε μια ματιά στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας, που αναφέρεται στην αποτίμηση της Three Dee.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

-Στην εποχή των δόσεων και των μεταχρονολογημένων επιταγών, το τίμημα συμφωνήθηκε να δοθεί τοις μετρητοίς. Μήπως φοβήθηκε ο κ. Λυμπέρης ότι θα χάσει τα λεφτά του από την εισηγμένη στην οποία βασικό στέλεχος και πρόεδρος είναι ο ίδιος; Μάλλον όχι.

-Ο οίκος που εκπόνησε την αποτίμηση της Three Dee έδωσε ένα εύρος τιμών μεταξύ 4,4 και 5,3 εκατ. ευρώ, με κεντρική εκτιμώμενη αξία τα 4,9 ευρώ. Το τίμημα της εξαγοράς όμως για την εισηγμένη ήταν μεγαλύτερο από την κεντρική εκτιμώμενη αξία, αφού αποφασίστηκε στα 5,15 εκατ. ευρώ.

Και μέχρι εδώ, βέβαια, μιλάμε για ”λεπτομέρειες”.

Συνεχίζουμε όμως.

Ο οίκος (και σωστά) εξέτασε μια σειρά μεθόδων αποτίμησης και κατέληξε στον μεσοσταθμικό τους μέσο όρο.

-Mε βάση λοιπόν τη μέθοδο της αναπροσαρμοσμένης καθαρής θέσης, η αποτίμηση της Three Dee βγαίνει μόλις 1,4 εκατ. ευρώ.

-Με βάση τους δείκτες κεφαλαιαγοράς προκύπτει μια αποτίμηση μεταξύ 5,2 και 6,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η Three Dee δεν είναι εισηγμένη σε κανένα χρηματιστήριο του κόσμου (και φυσικά όλοι γνωρίζουν το premium στην αποτίμηση που ”δικαιούται” να έχει μια εισηγμένη εταιρία, λόγω ”οχήματος”, εμπορευσιμότητας μετοχών κ.λπ.).

Κι όχι μόνο η Three Dee δεν είναι εισηγμένη, αλλά και πολύ δύσκολα θα είναι στο ορατό μέλλον, καθώς το ύψος των κερδών της το 2005 περιορίστηκε λίγο πάνω από τις 150.000 ευρώ (περίπου όσο το ετήσιο εισόδημα ενός καλού υδραυλικού).

Ακόμη όμως και αν ήταν εισηγμένη, τότε το τίμημα οδηγεί σε ένα P/E της τάξεως του… 33,8 (!!!), εξόφθαλμα ανώτερο από τον μέσο όρο της ελληνικής, πόσο μάλλον της ευρωπαϊκής, χρηματιστηριακής αγοράς.

-Με βάση το κριτήριο των συγκρίσιμων συναλλαγών, χρησιμοποιείται ένα ελληνικό δείγμα, από το οποίο προκύπτει ότι η αποτίμηση της Three Dee κυμαίνεται μεταξύ 3,7 και 4,5 εκατ. ευρώ (πολύ κάτω από τα 5,15 εκατ. του τελικού τιμήματος), και ένα διεθνές δείγμα, σύμφωνα με το οποίο η αποτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 εκατ. ευρώ.

Όμως, η αγοραπωλησία δεν έγινε στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα... Οπότε και με αυτό το κριτήριο, το τίμημα των 5,15 εκατ. ευρώ φαντάζει αρκετά ”αλμυρό”.

-Με βάση, τέλος, το κριτήριο της προεξόφλησης των μελλοντικών ταμειακών ροών, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτό μάλλον βασίστηκε στις προβλέψεις της διοίκησης του πωλητή, καθώς οι εκτιμητές δηλώνουν:

”Η αποτίμηση της εταιρίας βασίστηκε επίσης σε υποθέσεις, παραδοχές και προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της για τα έτη 2006-2010, οι οποίες μας δόθηκαν από τη διοίκηση της Three Dee, καθώς και σε αναπροσαρμογές οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες και με τις οποίες η διοίκηση της εταιρίας συμφωνεί”.

Ας έρθουμε τώρα στην κερδοφορία της Three Dee.

Η εταιρία το 2005 σημείωσε προ φόρων κέρδη 225 χιλιάδες ευρώ. Στη διαμόρφωση όμως αυτών των κερδών, σημαντικότατο ρόλο φαίνεται να έπαιξαν οι διεταιρικές σχέσεις μεταξύ του εισηγμένου ομίλου Λυμπέρη και της Three Dee.

Μέσα στο 2005, ο εισηγμένος όμιλος είχε αγορές από την Three Dee 256,19 χιλιάδων ευρώ και πωλήσεις 35,9 χιλιάδων ευρώ.

Το ποσό των 220 χιλιάδων ευρώ (η διαφορά μεταξύ των δύο παραπάνω ποσών) αποτελεί λίγο πάνω από το 11% του συνολικού κύκλου εργασιών της Three Dee για το 2005.

Και με δεδομένο το σχεδόν πλήρως ανελαστικό κόστος των ραδιοφωνικών σταθμών (τα έξοδα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από το ύψος των διαφημιστικών εσόδων), δεν θα ήταν μεγάλη υπερβολή να ισχυριστούμε ότι οι 220 αυτές χιλιάδες ευρώ αποτέλεσαν την αιτία για το... 97% των συνολικών προ φόρων κερδών της Three Dee (225 χιλιάδες)!

Καλό, ε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v