Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 23 2013

Πού «κολλάει» το παζάρι με Κινέζους για ΟΛΠ

Πού «κολλάει» το παζάρι με Κινέζους για ΟΛΠ

Σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζει η υλοποίηση της συμφωνίας ΟΛΠ - Cosco για τη νέα επένδυση στον προβλήτα ΙΙΙ του Πειραιά, την αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης και τη συμμετοχή των Κινέζων στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, που σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουλίου, θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες. Μετά την πρώτη παράταση του ενός μηνός, υπήρξε και νέα παράταση τεσσάρων εβδομάδων.

Εκτός από σειρά νομικών ζητημάτων, η συμφωνία «κολλάει» και στις απαιτήσεις της Cosco για αναστολή της καταβολής του εγγυημένου τιμήματος που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης με το επιχείρημα πως έκτοτε υπήρξε ραγδαία πτώση του ελληνικού ΑΕΠ.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας και φιλικού διακανονισμού που είχε υπογραφεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώην επικεφαλής της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιανφού στην Αθήνα προέβλεπε πως οι Κινέζοι θα προχωρούσαν σε νέα επένδυση 224 εκατ. ευρώ στον προβλήτα ΙΙΙ, με ταυτόχρονη αναστολή καταβολών του εγγυημένου μισθώματος στον ΟΛΠ μέχρι το 2025. Τότε εκτιμάται πως θα έχει επιστρέψει η ελληνική οικονομία στα προ της κρίσης επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παρέμβει και με επιστολή ζητά σειρά διευκρινίσεων για κάποια θέματα, τις οποίες και έδωσε η ελληνική πλευρά. Οι Κινέζοι, πάντως, απειλούν με προσφυγή στη διαιτησία στην περίπτωση όπου δεν υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v