Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 2 2013

ΕΚΤΕΡ: Μικρή στο... μάτι, μεγάλη στο ταμείο!

ΕΚΤΕΡ: Μικρή στο... μάτι, μεγάλη στο ταμείο!
Ο κατασκευαστικός κλάδος, και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες εταιρείες, είναι... εκτός μόδας τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλές από αυτές είτε έβαλαν λουκέτο, είτε συνεχίζουν να λειτουργούν αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι εξελίξεις δεν άφησαν ανεπηρέαστο ούτε το Χ.Α. αφού κάμποσες κατασκευαστικές έχουν ήδη τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης (ΔΙΕΚΑΤ, Αφοί Μεσοχωρίτη, Μπαλάφας, Betanet, Έδραση), ή αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα (Αττικάτ, ΒΙΟΤΕΡ, Προοδευτική).

Η περίπτωση πάντως της... μικρής ΕΚΤΕΡ δείχνει διαφορετική, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα το πρώτο φετινό εξάμηνο δεν ενθουσίασαν κανέναν: κύκλος εργασιών 6,65 εκατ. από 6,07 εκατ., αρνητικό EBITDA (-192 χιλ. από -113 χιλ. ευρώ) και ζημία στα προ φόρων αποτελέσματα (-282 χιλ. έναντι -167 χιλ. ευρώ). Τώρα, το γεγονός ότι το καθαρό αποτέλεσμα ήταν θετικό (+418 χιλ. ευρώ) οφείλεται σε έναν έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο παράγοντα, που είναι η αναβαλλόμενη φορολογία (αλλαγή εταιρικού φορολογικού συντελεστή).

Παρ' όλα αυτά, εξετάζοντας κάποιος προσεκτικότερα τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της ΕΚΤΕΡ, μπορεί να διαπιστώσει τα εξής:

Πρώτον, οι τραπεζικές της υποχρεώσεις είναι μηδενικές.

Δεύτερον, το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow) ήταν θετικές και μάλιστα υπερέβησαν τα 3 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, τα διαθέσιμα αυξήθηκαν και διαμορφώθηκαν στις 30 Ιουνίου 2013 στα 9,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από την τρέχουσα αποτίμηση της ΕΚΤΕΡ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (γύρω στα 5 εκατ. ευρώ).

Και τέταρτον, το τελευταίο χρονικό διάστημα -και παρά τη βαθιά κρίση που επικρατεί στον κλάδο- η έκτης τάξεως κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ έχει αναλάβει αρκετά έργα, σημαντικής μάλιστα αξίας σε σχέση με το μέγεθός της.

Ενδεικτική είναι η αναφορά της διοίκησής της στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που δημοσίευσε:

«Ο όμιλος της ΕΚΤΕΡ την περίοδο που έληξε στις 30/6/2013 αντιμετώπισε την επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας και τη γενικότερη ύφεση του κλάδου με επιτυχία, καθώς με τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς του δημοσίου κατά το 2012 ανακηρύχθηκε μειοδότης έργων, των οποίων οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν κατά την περίοδο αναφοράς.

Ο όμιλος συνεχίζει τη σημαντική παρουσία του στη δημοπράτηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων, συμμετέχοντας είτε ατομικά ως εταιρεία του ομίλου, είτε ως μέλος κοινοπρακτικού σχήματος. Βάσει των υπογραφεισών κατά το τρέχον εξάμηνο συμβάσεων έργων, ο όμιλος εμφανίζει ανεκτέλεστο έργο κατά την 30ή/6/2013 ύψους €38.685.190,34 έναντι €10.017.083,27 στις 31/12/2012.

Το ποσό θα αυξηθεί περαιτέρω κατά €10.823.048,78 βάσει προϋπολογισμών έργων όπου η εταιρεία έχει ανακηρυχθεί μειοδότρια. Τα ανωτέρω κατασκευαστικά συμβόλαια αναμένεται να ολοκληρωθούν, βάσει των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων τους, εντός της επόμενης τριετίας».

Στον τομέα του real estate (στον οποίο επίσης δραστηριοποιείται η ΕΚΤΕΡ), σύμφωνα με την εισηγμένη, «έχουν πωληθεί τα 33 από τα 39 διαμερίσματα στην πολυώροφη οικοδομή κυριότητας της εταιρείας στο Νέο Φάληρο, ενώ στα σχέδιά της είναι η αγορά νέου οικοπέδου για την ανέγερση κατοικιών, κι επίσης κατά την τρέχουσα περίοδο υπογράφηκε σύμβαση εργολαβίας για την αποπεράτωση ημιτελούς πολυκατοικίας στον Δήμο Βριλησσίων, με το σύστημα της αντιπαροχής, έναντι της οποίας θα μεταβιβασθούν τα 492/1.000 διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 558 τ.μ. και των επ' αυτών παρακολουθημάτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v