Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2006

ΝΟΤΟΣ: Μια υπόθεση που ”μυρίζει”... παρασκήνιο!

Μια από τις πιο περίεργες δημόσιες προτάσεις που έχουν εκδηλωθεί στη Σοφοκλέους είναι αυτή την οποία υπέβαλε χθες η ομάδα βασικών μετόχων της Notos Com.

Και εξηγούμε:

Πρώτον, οι βασικοί μέτοχοι στην ουσία δεν ”υποχρεώθηκαν” στη δημόσια πρόταση επειδή αγόρασαν πάνω από το 3% της εταιρίας το τελευταίο διάστημα.

Είτε είχαν το 41% είτε το 43% είτε το 45%, από πλευράς ”ελέγχου” της εταιρίας ουσιαστική διαφορά δεν υπήρχε. Θα μπορούσαν λοιπόν να πουλήσουν κάποιο μικρό ποσοστό και να γλιτώσουν την προσφορά.

Άρα, αν υπάρχει ”υποχρέωση”, αυτή σίγουρα δεν προέκυψε επί της ουσίας από τις αγορές του Σεπτεμβρίου!

Ας αφήσουμε όμως την προσχηματική αυτή υποχρέωση κατά μέρος, κι ας δούμε την ουσία του θέματος.

Ας περάσουμε στην προσφερόμενη τιμή των 3,54 ευρώ. Το premium που προσφέρουν στους λοιπούς μετόχους είναι ανύπαρκτο σε σχέση με τις τιμές που έπιασε το τελευταίο διάστημα η μετοχή, ενώ υπάρχει και… discount σε σχέση με τα υψηλά 12μήνου (4,04€), 6μήνου (3,76€) και 3μήνου (3,62€).

Υποχρεωτική λοιπόν ή όχι, η προσφορά θα μπορούσε να είναι σε υψηλότερη τιμή, αν ήθελαν πράγματι να βγάλουν την εταιρία από το Χρηματιστήριο.

Διότι σε αυτή την τιμή, ασχέτως αν λένε ότι θέλουν το 100% της εταιρίας και ότι προτίθενται να κάνουν και delisting, δεν είναι καν σίγουρο, όπως λένε στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, ότι θα πάρουν π.χ. την καταστατική πλειοψηφία του 67%.

Το πιο περίεργο -αν λάβουμε υπόψη ότι οι αγορές των βασικών μετόχων ξεκίνησαν αφού εισήλθε στην εταιρία το EIKON FUND (και άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες ότι μπορεί να κινηθεί επιθετικά απέναντί τους)- είναι ότι με τον τρόπο αυτόν διακινδυνεύουν να ξεκινήσουν τώρα νέες αγορές από την πλευρά του fund (π.χ. στα 3,55€) κι αυτοί να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε μετοχή, ώσπου να λήξει η προσφορά τους!

Ως άμυνα σε μια ”επίθεση”, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η κίνηση φαντάζει όχι απλά περιττή, αλλά και… επικίνδυνη!

Σας φαίνονται λογικά όλα αυτά; Εμάς καθόλου.

Μάλλον ”κάποιο λάκκο έχει η φάβα”, που λέει κι ο σοφός λαός μας.

Προσέξτε ακόμη στον κατάλογο των προσώπων που ενεργούν συντονισμένα και συμμετέχουν στη Δημόσια Προσφορά, την παρουσία του Ιδρύματος Λαμπρόπουλου, όταν ο κ. Κ. Λαμπρόπουλος είναι, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ”προσκείμενος” στην πλευρά του EIKON, και θα καταλάβετε ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να κρύβει πολύ παρασκήνιο.

Θυμίζουμε επίσης ότι το 2,58% της εταιρίας, που πουλήθηκε από την Πειραιώς στην πλευρά EIKON-Λαμπρόπουλου, άλλαξε χέρια στα 3 ευρώ. Αν δώσουν οι τότε αγοραστές το ποσοστό τους στη Δημόσια Προσφορά θα έχουν κερδίσει ακριβώς 18% μέσα σε περίπου… 2 μήνες.

Θα πουλήσουν όμως;

ΥΓ: Ας δούμε κι ένα ”πονηρό”, τραβηγμένο σενάριο: Μήπως η Δημόσια Πρόταση αποκτά περισσότερο νόημα αν κατόπιν αυτής υπάρξει ”συντονισμένη”…πώληση του ποσοστού των βασικών μετόχων, όποιο κι αν είναι τότε αυτό, σε ολίγον… υψηλότερη τιμή;

Διότι αν για παράδειγμα, λέμε αν, υπάρχει μια παρασκηνιακή πρόταση τρίτου, στα 3,65 ευρώ, οι βασικοί μέτοχοι θα πουλήσουν τις μετοχές που είχαν ως τώρα, αλλά και όσες αποκτήσουν από τη Δημόσια Προσφορά, κερδίζοντας από τις τελευταίες τη διαφορά ανάμεσα στα 3,54 και στα 3,65 ευρώ.

Προφανώς θα επανέλθουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v