Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2006

To πακέτο στις Μινωικές και οι προσδοκίες για HSW

Τσάμπα ο ντόρος που έγινε για το προχθεσινό ”πακέτο” των Μινωικών, που αντιπροσώπευε περίπου το 2% της εταιρίας. Διότι δεν επρόκειτο περί νέου επενδυτή, ούτε περί ενίσχυσης κάποιας υφιστάμενης θέσης.

Ενα... γύρισμα ήταν.

Στην Κρήτη βέβαια ”ακούστηκε” χθες ότι αγοραστής ήταν η Mitika, εταιρία συμφερόντων μεγάλου ιδιώτη επενδυτή που έχει ήδη μεγάλη θέση στην Attica Group και την Blue Star, (με ποσοστά πάνω από 5%) το οποίο δημιούργησε μεν ”αίσθηση”, πλην όμως διαψεύδεται κατηγορηματικά… πανταχόθεν.

Είναι βέβαιο ότι η όλη αναμονή για κινήσεις consolidation έχει δημιουργήσει ”μεγάλες προσδοκίες” στον ακτοπλοϊκό χώρο, εν όψει και των αυξήσεων κεφαλαίου που ήδη προωθούν η ΑΝΕΚ και η ΝΕΛ, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι σε σημαντική αύξηση θα προχωρήσουν προσεχώς και οι Μινωικές.

Εν τούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη γνωστή ρήση ”όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι”.

Στην περίπτωση της HSW το ύψος των προσφορών εντυπωσιάζει και –θεωρητικά- θα έπρεπε να οδηγήσει το διοικητικό συμβούλιο των Μινωικών σε μια άμεση απόφαση, όπως έσπευσαν να προεξοφλήσουν ορισμένοι.

Στην πράξη το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Κανένας από τους εμφανιζόμενους ως πλειοδότες (ΝΕΛ και ΑΝΕΚ) δεν έχει τα λεφτά στην… τσέπη, ενώ αμφότεροι, λένε οι πληροφορίες της στήλης, συνοδεύουν τα προσφερόμενα τιμήματα με μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας due diligence.

Για να το πούμε απλά, τα γενναιόδωρα αυτά τιμήματα συνοδεύονται από μια σειρά ”αιρέσεων”.

Μαθαίνουμε ακόμη ότι στο διοικητικό συμβούλιο των Μινωικών δεν υπάρχει ”ομοφωνία” για την πώληση της HSW , παρά μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόσο από πλευράς τιμήματος όσο και από την πλευρά των όρων που θα θέτουν (ή… δεν θα θέτουν οι ενδιαφερόμενοι).

ΥΓ.:Παρατηρούμε όμως με… ενδιαφέρον και την ”παράλληλη” άνοδο που καταγράφουν εσχάτως η Attica και οι Μινωικές…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v