Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2013

Με...υποσχετική η είσπραξη από το ΔΕΣΦΑ λόγω... Βρυξελλών

Με...υποσχετική η είσπραξη από το ΔΕΣΦΑ λόγω... Βρυξελλών

Θα τραβήξει σε μάκρος η μεταβατική περίοδος στον ΔΕΣΦΑ, έως ότου δηλαδή ο νέος ιδιοκτήτης της, η αζέρικη Socar, αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας.

Πρακτικά, δηλαδή, η Ελλάδα έκανε την ιδιωτικοποίηση, αλλά τα λεφτά θα τα πάρει με... υποσχετική, δεδομένου ότι όπως είχαμε επισημάνει τον περασμένο Ιούλιο για τη μεταβίβαση του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου απαιτείται η έγκριση των εθνικών και των κοινοτικών αρχών ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar, η αλλαγή φρουράς στη διοίκηση της εταιρείας (change-in-control) δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Τότε εκτιμάται ότι θα έχει ληφθεί η τελική έγκριση (clearance) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι τότε το 66% του ΔΕΣΦΑ θα συνεχίσει να το ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Έτσι και το αντίτιμο της πώλησης δηλαδή τα 400 εκατομμύρια ευρώ (212 θα εισπράξουν τα ΕΛ.ΠΕ. και τα υπόλοιπα το Δημόσιο) θα καταβληθεί μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Πάντως, μέχρι στιγμής, και οι δύο πλευρές, αγοραστής - πωλητές, συνεργάζονται σε θετικό κλίμα, όπως φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της αζέρικης εταιρίας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v