Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2013

Ερευνες πετρελαίου: Παχιά λόγια, λίγα έργα και πολύ... σασπένς

Ερευνες πετρελαίου: Παχιά λόγια, λίγα έργα και πολύ... σασπένς

Έλεος πια με αυτές τις συμβάσεις για τις έρευνες πετρελαίου στις τρεις περιοχές για τις οποίες έγινε διεθνής διαγωνισμός! Μετά από 1,5 και πλέον χρόνο, τo υπουργείο και η αρμόδια, 17μελής παρακαλώ, επιτροπή διαπίστωσαν ότι απαιτούνται εξειδικευμένες νομικές γνώσεις για να αξιολογηθούν τα κείμενα των σχεδίων συμβάσεων. 

Έτσι με απόφαση που υπέγραψε ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης προσελήφθη το νομικό γραφείο του Παναγιώτη Μπερνίτσα προκειμένου να προσφέρει νομική υποστήριξη στη γενική γραμματεία για την αξιολόγηση (νομικός σχολιασμός) του περιεχομένου των συμβάσεων, τις οποίες θα υπογράψουν το Δημόσιο με τους υποψήφιους επενδυτές.

Το πότε θα παραδοθεί το έργο του νομικού σχολιασμού δεν το προβλέπει η απόφαση της ανάθεσης. Έτσι φρονούμε ότι επί της ουσίας διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο των συμβάσεων μεταξύ υπουργείου και επενδυτών δεν έχει ξεκινήσει. Θα ξέραμε πότε θα ξεκινήσει αν η απόφαση προέβλεπε και τον χρόνο παράδοσης του έργου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και με δεδομένο ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αλλά και τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης, όπως λένε, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις έρευνες υδρογονανθράκων, να σημειώσουμε τα εξής και ο αναγνώστης ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

• Τον Ιανουάριο του 2012 ξεκίνησε η διαδικασία του διαγωνισμού «ανοικτών θυρών» για την έρευνα στις τρεις περιοχές.

• Τον Ιούνιο του 2012 συστάθηκε η 17μελής(!!!) επιτροπή που θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα τρέξει τον διαγωνισμό.

• Τον Ιούλιο του 2013, αφού οι προσφορές περίμεναν πολλούς μήνες την αξιολόγησή τους, ανακοινώθηκαν οι προτιμητέες κοινοπραξίες, με τις οποίες το Δημόσιο (δηλαδή η 17μελής επιτροπή) θα διαπραγματευόταν τις συμβάσεις παραχώρησης.

• Μέχρι σήμερα, τέλη Σεπτεμβρίου, και 21 μήνες μετά, καμία σύμβαση δεν έχει υπογραφεί και το ΥΠΕΚΑ προσλαμβάνει νομικό σύμβουλο για τη νομική επεξεργασία των σχεδίων συμβάσεων.

Σε αντιδιαστολή με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, να υπενθυμίσουμε πώς λειτούργησαν οι αδελφοί Κύπριοι:

• Τον Μάιο του 2012 ξεκίνησε η διαδικασία του διαγωνισμού για τα θαλάσσια μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ.

• Τον Νοέμβριο του 2012 έγινε η short list των προτιμητέων εταιρειών.

• Τον Φεβρουάριο του 2013 η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε τις συμβάσεις με τις εταιρείες κολοσσούς ΕΝΙ, Total, Kogas.

Η υπογραφή των συμβάσεων σε 9 μήνες για τους Κύπριους σημαίνει ότι ξέρουν πότε θα ξεκινήσουν οι έρευνες και πότε θα έχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Στην Ελλάδα, 21 μήνες μετά, μη νομίσει κανείς ότι με την πρόσληψη του νομικού συμβούλου ξεμπερδέψαμε.

Όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Δημοσίου - επενδυτών και υπογραφούν οι συμβάσεις, θα λάβουν… τη μορφή νομοσχεδίου και θα κατατεθούν για έγκριση στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι το ΥΠΕΚΑ και η πολιτική του ηγεσία δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό που θα υπογράψουν και θα ζητήσουν την κάλυψη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Κατά τα άλλα, τα γεωτρύπανα όπου να 'ναι ξεκινούν, τα εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο θα μας σώσουν, ενώ το ταμείο αλληλεγγύης των επόμενων γενεών, ή όπως αλλιώς λέγεται, είναι έτοιμο (αφού νομοθετήθηκε) να δεχτεί τα δισ. δολάρια που θα εισπράξει το Δημόσιο. Όλα αυτά βέβαια στα δελτία ειδήσεων των 8.

Μήπως δουλευόμαστε (για να μην πούμε τίποτε χειρότερο!);

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v