Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2013

Εισηγμένες: Προσέλκυση ξένων επενδυτών μέσω… βαθμολογίας!

Εισηγμένες: Προσέλκυση ξένων επενδυτών μέσω… βαθμολογίας!

Καλή δουλειά λέγεται πως γίνεται από το ΕΣΕΔ (Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης, που συστάθηκε από την ΕΧΑΕ και τον ΣΕΒ) στο μέτωπο της αναθεώρησης του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Φαίνεται πως έχει γίνει δουλειά σε βάθος και πως προωθούνται αρκετές αλλαγές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα πράγματα.

Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο να φτιαχτεί ένας καλός νέος Κώδικας, αλλά στη συνέχεια απαιτείται να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες εισηγμένες.

Άλλωστε είναι πολλές οι εταιρείες που δεν εφαρμόζουν ούτε τον (έχοντα προβλήματα) παλαιό. Για την ακρίβεια, πολλές έχουν πετσοκόψει τον προηγούμενο κώδικα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα στην πράξη πλήθος από... κώδικες.

Τι είναι αυτό άραγε που θα αναγκάσει τις εταιρείες που δεν υιοθέτησαν τον παλαιό κώδικα να έρθουν τώρα και να υιοθετήσουν έναν αυστηρότερο και απαιτητικότερο;

Μια πιθανή απάντηση στο θέμα είναι πως θα τους ωθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση οι απαιτήσεις των καιρών. Το γεγονός δηλαδή πως η καλή εικόνα σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών, σε μια περίοδο όπου οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης θα είναι περιορισμένοι.

Μια δεύτερη απάντηση είναι η εφαρμογή της σκέψης που υπάρχει ήδη και υποστηρίζει ότι κάθε κώδικας που ακολουθείται από τις εταιρείες, από όσες προτιμούν να έχουν τον δικό τους, πρέπει να έχει εγκριθεί και να έχει αξιολογηθεί από αρμόδιο φορέα (τον ΕΣΕΔ προφανώς), γεγονός που θα αναγκάσει τους εισηγμένους να στραφούν στον κώδικα του ΕΣΕΔ και να μην εμπλακούν σε εγκρίσεις και αξιολογήσεις και χάσιμο χρόνου.

Στην περίπτωσή μας, στόχος του νέου κώδικα δεν είναι μόνο να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες, αλλά και να υπάρξει στο μέλλον συνεχής αξιολόγηση (βαθμολόγηση) από το ΕΣΕΔ, για το κατά πόσον εφαρμόζουν στην πράξη τον νέο κώδικα. Και οι εταιρείες -αν θέλουν- να μπορούν να δημοσιεύουν το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αξιολόγησης.

Άρα, οι εισηγμένες που θα θέλουν να επιδείξουν καλή εικόνα στο εγχώριο και στο διεθνές επενδυτικό κοινό θα έχουν κάθε λόγο να σημειώνουν υψηλές βαθμολογίες στη συμμόρφωσή τους με τον νέο Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και στη συνέχεια να τις ανακοινώνουν δημοσίως.

Όσο για εκείνες που δεν θα υιοθετήσουν τον συγκεκριμένο δείκτη, ή δεν θα ανακοινώνουν τη βαθμολογία συμμόρφωσης που έλαβαν, το επενδυτικό κοινό θα βγάζει τα... δικά του συμπεράσματα.

Όπως και οι υποψήφιοι στρατηγικοί εταίροι που ίσως προσεγγιστούν για να ρίξουν ζεστό χρήμα σ' αυτές τις εταιρείες...

ΥΓ.1: Για τις μικρές εταιρείες προβλέπονται λιγότερες διαδικασίες, έτσι ώστε η υιοθέτηση του νέου κώδικα να μην είναι «γραφειοκρατική».

ΥΓ.2: Σημαντικός ο ρόλος του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ) στο όλο θέμα, ενώ συνέβαλαν επίσης με τις προτάσεις τους φορείς από το εξωτερικό, όπως το European Corporate Government και το ISS (που ανήκει στο group της Morgan Stanley). Με άλλα λόγια, περισσότερες ήταν οι προτάσεις-παρατηρήσεις από το εξωτερικό, παρά από το εσωτερικό της χώρας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v