Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2013

Πώς «καίγονται» τα πατριωτικά ντιλ

Πώς «καίγονται» τα πατριωτικά ντιλ

Οι Calamos Investments και Ντιν Μητρόπουλος απέσυραν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), ενώ η Calamos πάγωσε και τις συζητήσεις με την Εθνική για την NBG Asset Management.

Οι επενδύσεις που σκόπευαν να υλοποιήσουν δύο πλούσιοι και φτασμένοι σε ηλικία και λεφτά Ελληνοαμερικανοί στην Ελλάδα δεν σκόνταψαν μόνο σε λεπτομέρειες, αλλά και στη στρατηγική.

Έχοντας επισημάνει, σύμφωνα με συνομιλητές τους, το πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ο John Calamos προσφέρθηκε να βοηθήσει, προωθώντας εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις στην Αμερική μέσω της Calamos Investments.

Η εξαγορά της IBG θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς θα υπήρχε και η εν Ελλάδι επενδυτική τράπεζα, που θα αξιολογούσε και θα επέλεγε τις εκδόσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προωθηθούν στο πελατολόγιο της Calamos Investments.

Μόνο που η κυβέρνηση δεν έχει καμία στρατηγική ως προς τη χορήγηση εργαλείων ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρότι διατυμπανίζει ότι είναι προτεραιότητά της.

Η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στους κατόχους εταιρικών ομολόγων, την ώρα που χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία δίνουν κίνητρα για να δημιουργηθούν αγορές και εργαλεία για εκδόσεις ομολόγων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δείχνει την πλήρη απουσία φορολογικής πολιτικής με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Έτσι, η αρχική πρόθεση του John Calamos και του Ντιν Μητρόπουλου για κινήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είτε ατόνησε είτε πήρε άλλη μορφή.

Για παράδειγμα, η Calamos ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά της NBG Asset Management. Κίνηση που εφόσον προχωρούσε θα έδινε στην Calamos μια ευρωπαϊκή πύλη για τη διάθεση των προϊόντων της, δεν θα βοηθούσε όμως πρακτικά τη χώρα, όπως ήταν η αρχική πρόθεση του ιδρυτή της.

Με το πατριωτικό κίνητρο δε να απουσιάζει, σύντομα οι τεχνοκράτες της Calamos ανακάλυψαν ότι δεν συμφέρει ούτε η εξαγορά της NBG Asset Management...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v