Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Τετ 11 Δεκ

«Πρόσω ολοταχώς» για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

«Πρόσω ολοταχώς» για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Υπηρεσίες νομικού συμβούλου θα «αγοράσει» η ΔΕΗ για την πώληση των μετοχών της 100% θυγατρικής της, του ΑΔΜΗΕ, η οποία ελέγχει και διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προτάσεων σε δικηγορικές φίρμες με πείρα στην κοινοτική νομοθεσία και στις μεταβιβάσεις ενεργειακών εταιρειών. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων η αυριανή.

Το γεγονός ότι η ΔΕΗ «βιάζεται» να προσλάβει νομικό σύμβουλο για τη συναλλαγή αυτή, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνει ότι η προτεραιότητα πώλησης του ΑΔΜΗΕ ισχύει.

Για την εξέλιξη της συναλλαγής δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί, από τη στιγμή που το σχέδιο έχει ιδιομορφίες και γκρίζες ζώνες. Η ΔΕΗ θα πουλήσει το 100% των μετοχών, αλλά ο επενδυτής θα αγοράσει το 66% και το Δημόσιο το υπόλοιπο 34%. Έτσι τίθεται ένα πρώτο ερώτημα: πού θα βρει τα λεφτά το Δημόσιο;

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις απαιτήσεις των εργαζόμενων στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ, στην οποία περιλαμβάνεται και το δίκτυο μεταφοράς. Πηγές του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι το κώλυμα με τις απαιτήσεις των εργαζόμενων θα ξεπεραστεί με νομοθετική ρύθμιση χωρίς να προκύψει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας. Όπως αναφέρεται μάλιστα επ' αυτού διαθέτει έγκυρες νομικές γνωματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες για το δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα αναμένεται να δοθούν στις αρχές του νέου χρόνου με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

Πάντως, κάποιοι «κακεντρεχείς» δεν παραλείπουν να επισημαίνουν το γεγονός ότι το Δημόσιο, στην περίπτωση πώλησης του ΑΔΜΗΕ από τον μέτοχό του, τη ΔΕΗ, θα έχει διττό ρόλο, που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.

Δηλαδή το Δημόσιο ως μέτοχος του 51% της ΔΕΗ πουλάει το 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και ως οιονεί επενδυτής αγοράζει το 34% των μετοχών αυτών.

Ως πωλητής (ΔΕΗ) θα πρέπει να πετύχει υψηλό τίμημα και ως αγοραστής... το χαμηλότερο δυνατό.

Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη του εγχειρήματος θα έχει ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v