Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 23 2006

To ”αμάρτημα” των ελληνικών τραπεζών

Πάταγο στην παγκόσμια ειδησεογραφία έκανε η είδηση ότι οκτώ μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (οι μεγαλύτερες του κόσμου με μια-δυο εξαιρέσεις) σκοπεύουν να φτιάξουν δική τους αγορά, ανταγωνιζόμενες τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι αναλύσεις ήταν πολλές, κι όλες κατέληγαν περίπου στα ίδια συμπεράσματα. Τα χρηματιστήρια έπεσαν θύμα της επιτυχίας τους.

Διότι βγάζουν τεράστια κέρδη, κι ενώ οι τράπεζες έχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό πάψει να είναι σημαντικοί μέτοχοι σε αυτά, παραμένουν πολύ μεγάλοι πελάτες. Οι μεγαλύτεροι.

Κι έτσι πληρώνουν το κόστος, για να κάνουν συναλλαγές, αλλά δεν απολαμβάνουν το… κέρδος, που πάει στις τσέπες των μετόχων!

Γι’ αυτό κι αποφάσισαν να μπουν στο παιχνίδι ξανά. Μια και δεν έχουν να ελέγχουν πια τα χρηματιστήρια, θα φτιάξουν δικά τους.

Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι αρκετοί τραπεζίτες είναι… τυφλοί. Οι ίδιοι είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της ΕΧΑΕ (μέσω των χρηματιστηριακών τους), αλλά και οι ισχυρότεροι μέτοχοι.

Κατέχουν δηλαδή (σε πολύ μικρότερη κλίμακα βεβαίως) αυτό που οι ξένοι μεγαλοτραπεζίτες είχαν, έχασαν και… παλεύουν να ξαναποκτήσουν!

Κι όμως οι δικοί μας τραπεζίτες είναι μονίμως… πωλητές στην ΕΧΑΕ.

Κι αυτό μάλλον θα αποδειχτεί μεγάλη... αμαρτία!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v