Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2013

Αστήρ: Η αίρεση της προσφοράς και το ταμπλό

Αστήρ: Η αίρεση της προσφοράς και το ταμπλό

ΕΘΝΙΚΗ-ΑΣΤΗΡ. Κεφαλαιακή ενίσχυση μεταξύ 0,3% και 0,4% θα φέρει στην Εθνική η επιτυχής ολοκλήρωση της πώλησης της Αστήρ Παλάς. Το ακριβές ποσό της κεφαλαιακής ενίσχυσης δεν μπορεί ακόμη να καθορισθεί καθώς δεν έχουν διευκρινισθεί λεπτομέρειες της εισφοράς του ακινήτου ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ.

Ως εκ τούτου, προς το παρόν, εκτιμάται ότι το κεφαλαιακό όφελος θα κινηθεί στα 160 - 200 εκατ. ευρώ καθώς η τράπεζα έχει αποτιμημένο τον Αστέρα στα βιβλία της χαμηλότερα τελικώς των 200 εκατ. ευρώ.

Το προσφερόμενο τίμημα των 400 εκατ. ευρώ για το 90% της Αστήρ, μετά και την εισφορά του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ, είναι υπό την αίρεση της έγκρισης του χωροταξικού που δίνει τη δυνατότητα να χτιστούν επιπλέον 8 χιλ. τ.μ. Επομένως έχει χρόνο μπροστά της η ολοκλήρωση της συναλλαγής.

 

Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. Από την ώρα που ανακοινώθηκε η προτιμητέα προσφορά της Jermyn Street, η αγορά προσπαθεί να εκτιμήσει την αξία του free float της Αστήρ. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, καθώς αρκετοί θεώρησαν ότι αφού το 100% της εταιρείας αποτιμάται στα 440 εκατ. ευρώ η μετοχή πρέπει να φθάσει ακόμη και στα 6,87 ευρώ, επικράτησαν πιο ψύχραιμες αντιδράσεις.

Η αγορά συνειδητοποίησε ότι με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας το free float (14,6% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου) αποτιμάτο στα 40 εκατ. ευρώ και με βάση το τίμημα εξαγοράς, μετά και το dilution λόγω της εισφοράς του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ, αποτιμάται στα 44 εκατ. ευρώ.

Με βάση την παραπάνω αποτίμηση, η μετοχή δικαιούνταν άνοδο της τάξης του 10% από το κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας (4,25 ευρώ).

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. Προαιρετική είναι η δημόσια προσφορά για το 10% που θα παραμείνει στη διασπορά μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Αστήρ Παλάς. Όπως εξηγούν στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση, υπάρχει σχετική ρύθμιση που είχε γίνει παλαιότερα για τις αποκρατικοποιήσεις. Στην περίπτωση που ο νέος βασικός μέτοχος της Αστήρ Παλάς, το σχήμα υπό την τουρκική Dogus και τα αραβικά funds, θέλει να υποβάλει δημόσια πρόταση, τότε αυτή θα γίνει είτε με τη μέση τιμή του τελευταίου εξαμήνου, είτε με την τιμή στην οποία αγόρασε από την Εθνική και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων το 90%. 

 

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Σημειώστε πως η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει αφού εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για την ανάπτυξη του ακινήτου του Αστέρα. Αφού ψηφιστεί το Π.Δ. θα γίνει αύξηση κεφαλαίου σε είδος μέσω της οποίας το ΤΑΙΠΕΔ θα εισφέρει το όμορο ακίνητο. Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα θα παραιτηθεί από το δικαίωμα επικαρπίας (μέχρι το 2030) που έχει επί του συγκεκριμένου ακινήτου. Όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα κι οι αισιόδοξοι θεωρούν πως αυτό θα γίνει τον Μάρτιο του 2014, ενώ οι ρεαλιστές κάνουν λόγο για τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου. Τότε θα ολοκληρωθεί και η συναλλαγή που συμφωνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v