Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 17 2013

Οι αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ και η τρίπλα της... διαβούλευσης

Οι αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ και η τρίπλα της... διαβούλευσης
Λύση για διατήρηση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) στα σημερινά επίπεδα έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΚΑ, με χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση εφαρμογής του newdeal για τις ΑΠΕ. 

Οπως μαθαίνει ο ΧΑΜ, οι προβλέψεις του νόμου 4001 που αφορούν την ανά εξάμηνο αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λογαριασμού ΑΠΕ, θα παρακαμφθούν με την διαδικασία της διαβούλευσης για το θέμα, την οποία θα ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ εντός των ημερών.

Διαφορετικά, και αφού το new deal καθυστερεί ακόμη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έπρεπε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα, να εισηγηθεί αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ για το νέο έτος, που καλύτερα να μην τις συζητάμε γιατί θα ήταν «φωτιά και λαύρα».

Εν πάση περιπτώσει η σημερινή μεσοσταθμική επιβάρυνση των λογαριασμών ηλεκτρικού με 14,6 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, θα διατηρηθεί για κάποιο διάστημα ακόμη. Το πόσο, θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρ. Επιτροπή και την τρόικα για τους νέους όρους λειτουργίας της αγοράς και το χρόνο που θα δοθεί για μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ.

Τέλος, και για να μην ξεχνιόμαστε, να θυμίσουμε μερικά νούμερα.

Με τα σημερινά δεδομένα τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζονται για το 2014 σε 800 εκατομμύρια, το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού στο τέλος του 2013 θα είναι περίπου 550 εκατομμύρια, ενώ κύριο πρόβλημα θα συνεχίσει να παραμένει η έλλειψη ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v