Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2006

Ανοίγει η ”βεντάλια” της Hochtief στην Ελλάδα...

Έτοιμη να ανοίξει σε όλη της τη… μεγαλοπρέπεια είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η ”βεντάλια” των ενδιαφερόντων του γερμανικού κατασκευαστικού κολοσσού Hochtief στη χώρα μας.

Δεν είναι μόνο το αεροδρόμιο της Αθήνας, στη διαχείριση του οποίου μετέχουν, ούτε και τα γνωστά μεγάλα κατασκευαστικά έργα που απασχολούν τους Γερμανούς.

Είναι ακόμη οι νέες δυνατότητες στον χώρο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η λεγόμενη Διαχείριση Εγκαταστάσεων (facility management) και βεβαίως το Real Estate Development.

Η Hochtief έχει διεθνή εμπειρία σε όλους αυτούς τους τομείς (σε ό,τι αφορά το Real Estate Development δίνει περισσότερο βάρος στα μεγάλα συγκροτήματα γραφείων και στον χώρο των ξενοδοχείων) και προφανώς διαβλέπει ”πεδίο δόξης λαμπρό” στην Ελλάδα.

Αλλιώς δεν εξηγείται και η πρόσφατη τοποθέτηση ολόκληρου… senior vice president στη χώρα μας…

Ο οποίος ως ”διευθυντής Ελλάδας”, ή country manager αν προτιμάτε, μαθαίνουμε ότι θα έχει συντονιστικό ρόλο, ανάμεσα στα διάφορα τμήματα δραστηριότητας του μεγάλου ομίλου, αλλά και τον ρόλο του… ”κυνηγού ευκαιριών” για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων στις οποίες ειδικεύεται ο όμιλος.

Ισχυρό σημείο της Hochtief, όπως και άλλων μεγάλων ξένων ”παικτών”, είναι ότι δεν πουλάνε ”κατασκευαστική εργασία”, αλλά ”management κατασκευών”. Από τη μελέτη του project και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης, στην κατασκευή (που ανατίθεται συνήθως σε υπεργολάβους) και εν συνεχεία στην αποτελεσματική διαχείρισή του.

Βεβαίως οι Γερμανοί δεν ”παίζουν μπάλα” μόνοι τους. Τουναντίον έχουν ισχυρό ανταγωνισμό από… ισπανικές εταιρίες. Με τις ελληνικές δεν ξέρουμε τι γίνεται, καθώς η έννοια του ”management κατασκευών” παραμένει για τις περισσότερες κάτι σαν τα… κινέζικα!.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v