Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2014

Ο Κεδίκογλου, η Ryanair και οι 2.800 θέσεις εργασίας

Ο Κεδίκογλου, η Ryanair και οι 2.800 θέσεις εργασίας

Και ξαφνικά άναψαν τα τηλέφωνα στο αεροδρόμιο! Όχι, δεν ήταν ένα ξαφνικό ρεύμα υποψηφίων ταξιδιωτών που ζητούσαν εισιτήρια για τη Ryanair η οποία ξεκινά πτήσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Για δουλειά έψαχναν οι άνθρωποι.

Η ιστορία έχει ολίγη από… παρεξήγηση. Τι έχει συμβεί: Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις έσπευσε με αφορμή την έλευση της ιρλανδικής εταιρείας να δηλώσει πως «η απόφαση της αεροπορικής Ryanair για την άμεση δημιουργία 2.800 νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των μεγάλων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε με συνεχείς επαφές και επίπονες προσπάθειες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας η «είδηση» ότι μια αεροπορική εταιρεία προχωρά στη δημιουργία 2.800 θέσεων εργασίας έκανε πολλούς να αρχίσουν το ψάξιμο.

Ωστόσο οι 2.800 θέσεις εργασίας για τις οποίες μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κρύβονται στο αεροδρόμιο.

Οι άμεσες θέσεις που θα δημιουργήσει η Ryanair στην Αθήνα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 70, καθώς πρόκειται για επαρκή αριθμό για την εξυπηρέτηση των 2 αεροσκαφών που θα έχουν ως έδρα τους την Αθήνα. Μικρότερος θα είναι ο αριθμός των άμεσα απασχολούμενων στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει βάση ένα αεροσκάφος της εταιρείας.

Τι είναι λοιπόν ο αριθμός των 2.800 θέσεων εργασίας που όντως ακούστηκε από τα χείλη των υπευθύνων της εταιρείας; Είναι ο αριθμός των έμμεσων θέσεων που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν στη χώρα από την έλευση των 2,8 εκατ. επιβατών που υπολογίζει η Ryanair ότι θα φέρει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI) για κάθε 1 εκατομμύριο αεροπορικούς επιβάτες υπολογίζεται ότι δημιουργούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας.

Κανείς δεν αρνείται βέβαια ότι η αύξηση των επισκεπτών της χώρας θα έχει θετικές επιδράσεις σε πολλά επίπεδα.

Ωστόσο αυτό απέχει πάρα πολύ από το να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να κάνει λόγο για 2.800 θέσεις εργασίας. Πολύ δε περισσότερο όταν η ανεργία φλερτάρει με το εφιαλτικό 30%.

Ολίγον καλύτερος χειρισμός του θέματος σίγουρα δεν θα έβλαπτε κανέναν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v