Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λευκή επιταγή» ζητά από τις κλινικές ο ΕΟΠΥΥ

Στη λογική ότι εσείς θα προσφέρετε τα πάντα και εγώ θα σας πληρώνω όσα θέλω και όποτε θέλω, η νέα πρόταση του υπουργείου Υγείας. Πώς ο ΕΟΠΥΥ παρακρατεί φόρους από τις κλινικές και στη συνέχεια δεν τους αποδίδει στο ΥΠΟΙΚ!

«Λευκή επιταγή» ζητά από τις κλινικές ο ΕΟΠΥΥ

Στην... κλίνη του Προκρούστη φαίνεται να μπαίνουν φέτος οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έρχονται για μία ακόμη φορά να... στριμώξουν τον κλάδο στη γωνία.

Μετά τις μειώσεις τιμολογίων το φθινόπωρο του 2012 και το claw back του 2013, το υπουργείο προχωρά φέτος σε νέα σύμβαση με τους παρόχους ιδιωτικής υγείας, παρά το γεγονός ότι η υπάρχουσα λήγει... στο τέλος του 2014.

Με άλλα λόγια δηλαδή, το κράτος αποφάσισε ακόμη μία φορά να μη σεβαστεί τη δική του υπογραφή. Όσο για το περιεχόμενο της νέας σύμβασης που τέθηκε υπό διαβούλευση, φαίνεται να έχει προκαλέσει την... οργή των ιδιωτικών κλινικών.

Σύμφωνα λοιπόν, με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) «η νέα σύμβαση βρίθει ασαφειών, αοριστιών, επαχθών και καταχρηστικών όρων για τους παρόχους».

Μεταξύ μάλιστα των αξιοπερίεργων -όπως καταγγέλλεται- που προβλέπονται είναι ότι:

Πρώτον, δεν προβλέπεται ο τρόπος πληρωμής των παρόχων!

Δεύτερον, υποχρεώνει τις κλινικές σε εκ των προτέρων αποδοχή οποιασδήποτε τροποποίησης του Κανονισμού Παροχών, σε οποιαδήποτε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, ακόμη και με αναδρομικότητα!

Τρίτον, υποχρεώνει τις κλινικές σε υποχρεωτική αποδοχή των μέχρι σήμερα αποφάσεων του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, αφαιρώντας από αυτές το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής!

Αν σ' όλα αυτά προσθέσει κάποιος πως ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα του claw back, τότε καλεί ουσιαστικά τις κλινικές να υπογράψουν σε... λευκό χαρτί!

ΥΓ.: Καταγγέλλεται πως ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει παρακρατήσει μεγάλα ποσά από τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να τα παραδώσει στις αρμόδιες ΔΟΥ, αυτό το πράττει με μεγάλη καθυστέρηση αφήνοντας τις κλινικές εκτεθειμένες στο... κυνήγι του υπουργείου Οικονομικών...

Λέγεται μάλιστα πως ο Οργανισμός επικαλείται τις καθυστερήσεις απόδοσης των παρακρατηθέντων φόρων στην... έλλειψη προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v