Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2014

Η BMW, η Google και το μέλλον της βιομηχανίας αλουμινίου

Η BMW, η Google και το μέλλον της βιομηχανίας αλουμινίου
Τι κοινό έχουν τα αυτοκίνητα BMW με τον πύργο των γραφείων της Google στις ΗΠΑ; Οι κινητήρες των πρώτων και το κέλυφος του δεύτερου είναι από ελληνικό πρωτόχυτο αλουμίνιο, την ποιότητα του οποίου αναγνωρίζουν ως την καλύτερη παγκοσμίως.

Και όμως, το γεγονός ότι στην Ελλάδα παράγεται πρωτόχυτο αλουμίνιο που στηρίζει έναν κλάδο με 7.000 επιχειρήσεις, περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους και εξαγωγές άνω του 1 δισ. ευρώ, δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα αυτούς που αποφασίζουν.

Ο κλάδος κινδυνεύει να εξαφανιστεί όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά κυρίως εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας, με το οποίο επιβαρύνονται οι ελληνικές βιομηχανίες. Όπως είπε προχθές ο κ. Ελευθέριος Ταφτόγλου, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, σε παρουσίαση του κλάδου, «στη χώρα μας το κόστος της ενέργειας για τις βιομηχανίες έφτασε να είναι 30% - 40% υψηλότερο (για την ηλεκτρική ενέργεια) και 60% υψηλότερο (για το φυσικό αέριο) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας τεράστιο συγκριτικό μειονέκτημα στις ελληνικές βιομηχανίες έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και απειλώντας με αφανισμό χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αρμόδιος για τη βιομηχανική πολιτική, παραδέχτηκε την πραγματικότητα αυτή, αλλά οι αρμοδιότητές του περιορίζονται σε άλλα θέματα και όχι στα της ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο ζήτημα παρέπεμψε στην επιτροπή βιομηχανικής πολιτικής που συστάθηκε. Ενώ δηλαδή επιχειρήσεις κλείνουν για πολύ συγκεκριμένους, πολύ γνωστούς εδώ και χρόνια λόγους, η επίλυση των προβλημάτων ανατίθεται σε επιτροπές. Και το λέμε αυτό επειδή αναμένονται από το ΥΠΕΚΑ μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία. Δυστυχώς, από όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτά δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να είναι ακριβά. Ούτε η Χαλυβουργική, ούτε και η Ελληνική Χαλυβουργία πρόκειται να αλλάξουν τις αποφάσεις τους για κλείσιμο δύο μονάδων και την απόλυση του προσωπικού μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Εν τέλει, να πούμε κάτι; Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος, που αρθρογραφεί και επιχειρηματολογεί υπέρ του κλεισίματος του Αλουμίνιου και κάθε άλλης βιομηχανίας με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, είναι πολύ πιο ευθύς από όσους θέλουν να είναι «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ».

Τάχα μου με τη βιομηχανία, αλλά και με το βαθύ κράτος των ΔΕΗ - ΔΕΠΑ και με όλο το σύστημα που διατηρείται γύρω από τα δύο μονοπώλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v