Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2014

Οι όρκοι της Αθήνας για το αποθεματικό ΤΧΣ & το σχέδιο στον ΟΛΠ

Οι όρκοι της Αθήνας για το αποθεματικό ΤΧΣ & το σχέδιο στον ΟΛΠ

Κυβέρνηση - ΤΧΣ: Επισήμως προτίθεται να δεσμευτεί, όπως ακούμε, η κυβέρνηση ότι το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την κάλυψη ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Έτσι, θα μπει και τυπικά τέλος στα σενάρια για χρήση -μέρους- του κεφαλαιακού αποθέματος, ύψους περίπου 10 με 10,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η δέσμευση της κυβέρνησης αρκεί πλέον για να εγκαταλείψει η τριμερής τη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει ζητώντας το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών να διαμορφωθεί στα 8 δισ. ευρώ.

Μέχρι την Πέμπτη το σκηνικό θα έχει ξεκαθαρίσει...

 

ΟΛΠ: Συνδυασμό τιμήματος και ετήσιου μισθώματος θα πρέπει να περιλαμβάνουν, όπως ακούμε, οι προσφορές για την εξαγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ. Αυτή η λύση είναι απαραίτητη για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της ιδιωτικοποίησης χωρίς να αναθεωρηθούν υφιστάμενες συμβάσεις υποπαραχώρησης.

Με βάση τον σχεδιασμό, ο ΟΛΠ θα είναι μέχρι το 2052 ο παραχωρησιούχος των λιμενικών εγκαταστάσεων του Πειραιά, που παραμένουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Επειδή όμως ο ΟΛΠ έχει, ήδη, εκχωρήσει την εκμετάλλευση των δύο εκ των τριών προβλητών στην Cosco εισπράττοντας ετήσιο μίσθωμα, ο νέος ιδιοκτήτης πέραν του τιμήματος για την εξαγορά του 67% θα πρέπει να καταβάλλει με τη σειρά του και ετήσιο μίσθωμα.

Με τον τρόπο αυτό τα έσοδα από τους Κινέζους μεταφέρονται στο Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v