Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 7 2014

Η Πειραιώς και η κίνηση ματ στο πνεύμα Προβόπουλου

Η Πειραιώς και η κίνηση ματ στο πνεύμα Προβόπουλου

Πλήρως θωρακισμένη κεφαλαιακά θα είναι η Πειραιώς, εν όψει του ελέγχου της ΕΚΤ και του stress test που θα διενεργήσει η EBA, εφόσον ολοκληρώσει επιτυχώς την αύξηση κεφαλαίου κατά 1,75 δισ. ευρώ.

Μέρος των παραπάνω κεφαλαίων που σκοπεύει να αντλήσει από την αγορά θα κατευθυνθεί στην εξαγορά και ακύρωση των προνομιούχων μετοχών, ονομαστικής αξίας 750 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της και θα της επιτρέψει όπως αναφέρουν τα ψιλά γράμματα της ανακοίνωσης να σχηματίσει από τώρα προβλέψεις και διαγραφές για το σύνολο των ζημιών που προκύπτουν, βάσει της BlackRock, όχι μόνο στην τριετία, αλλά και στο σύνολο της διάρκειας ζωής του δανειακού χαρτοφυλακίου (lifetime).

Η Πειραιώς αντιδρά άμεσα, δηλαδή στις αυστηρές παραδοχές που έλαβε υπ' όψιν της η Τράπεζα της Ελλάδος, και πάει και ένα βήμα παραπέρα (σ.σ. οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΤτΕ για την Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 425 εκατ. ευρώ).

Αν επιτύχει η ΑΜΚ η Πειραιώς (σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επαφές με ξένους επενδυτές και ουσιαστικά έχει διασφαλίσει πως η ΑΜΚ είναι πλήρως καλυμμένη) μπαίνει μπροστά από τις συστημικές τράπεζες σε επίπεδο κεφαλαιακής θωράκισης, καθώς δύσκολα ο έλεγχος της ΕΚΤ και το stress test της ΕΒΑ θα βγάλουν κεφαλαιακές ανάγκες που θα καίνε το κεφαλαιακό της απόθεμα.

Επιπρόσθετα έχει και την εφεδρεία αναβαλλόμενου φόρου 520 εκατ. ευρώ που δεν προσμετρήθηκε στο ελληνικό stress test, αλλά θα αναγνωρισθεί στην άσκηση προσομοίωσης της ΕΒΑ.

Βραχυπρόθεσμα βέβαια η τιμή της μετοχής ενδέχεται να πιεσθεί, καθώς λογικά η τιμή διάθεσης θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, πάνω όμως από την επόμενη τιμή άσκησης των warrants.

Άλλωστε τα κεφάλαια δεν αντλούνται για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των εργασιών και επομένως την κερδοφορία, αλλά για να τη θωρακίσουν κεφαλαιακά. Και με δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών μειώνονται και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2015.

Μεσοπρόθεσμα, όμως, η επιθετική κίνηση της Πειραιώς θα επιδράσει θετικά και στον τίτλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v