Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 29 2006

Ασφαλιστικές:Ο ουσιαστικός έλεγχος μόλις αρχίζει!

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, οι περισσότεροι παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ο έλεγχος των ασφαλιστικών εταιριών ήταν από ελλιπής έως και –ουσιαστικά- ανύπαρκτος.

Γι’ αυτό άλλωστε, δεκάδες ασφαλιστικές εταιρίες έβαλαν λουκέτο, χωρίς προηγουμένως οι εποπτικές αρχές να έχουν εντοπίσει έγκαιρα τα προβλήματα και να έχουν αποτρέψει το... ”μοιραίο” για τους ασφαλισμένους και το Επικουρικό Ταμείο…

Πολλές φορές ακούσαμε από τα χείλη των αρμόδιων υπουργών ότι ”το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο”, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Συστάθηκε νέα ελεγκτική Αρχή, προσελήφθη εταιρία-σύμβουλος από το εξωτερικό, υπήρξαν μεγαλόστομες εξαγγελίες επισήμων, χωρίς να υπάρξουν όμως εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η συγκεκριμένη στήλη έχει επισημάνει ”καραμπινάτα” τεχνάσματα με τα οποία οι ασφαλιστικές μπορούν να ξεφύγουν από την ουσία του ελέγχου.

Τελευταία παραδείγματα, ο τρόπος αποτίμησης αγροδασοκτημάτων έναντι πολλών εκατ. ευρώ από ”ανεξάρτητους εκτιμητές”, ο ρόλος των εσωτερικών μεταβλητών κεφαλαίων, ή και οι ”περίεργες” αυξήσεις κεφαλαίου, με συμμετοχή των πρακτόρων.

Μετά λοιπόν απ’ όλα αυτά, διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πιστοποιητικών Φερεγγυότητας:

… ”από τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιριών και από πρόσφατες πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία, αναδείχτηκαν και προβλήματα που οφείλει η υπηρεσία να διερευνήσει περαιτέρω, όπως:

• Έκδοση και χρήση ομολογιακών δανείων

• Ενδοεταιρικές συναλλαγές σε επίπεδο ομίλου

• Εσωτερικά μεταβλητά Αμοιβαία Κεφάλαια

• Πρακτορειακές συμβάσεις εταιριών

• Συναλλαγές με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ εταιριών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

• Διερεύνηση καταγγελιών ως προς τον τρόπο απόκτησης ακινήτων και οικοπέδων.

Για τα πιο πάνω ιδιαίτερα προβλήματα ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα εφαρμοσθούν οι ισχύουσες διατάξεις”.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο ουσιαστικός έλεγχος των ασφαλιστικών εταιριών για την πραγματική τους φερεγγυότητα, μόλις ΤΩΡΑ φαίνεται να αρχίζει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v