Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 27 2006

Εκτιμήσεις ακινήτων: Κατά... παραγγελία!

Γράφει στην επιστολή- απάντησή του προς τη στήλη ο αναγνώστης ο οποίος το επαναλαμβάνουμε, είναι Πολιτικός Μηχανικός και Πιστοποιημένος Εκτιμητής Ακινήτων:

”Πράγματι στην αγορά τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφετε, αλλά και… χειρότερα ακόμα. Κατά την άποψή μου όμως κύριος υπεύθυνος για όλα αυτά είναι η Πολιτεία.

Δεν είναι δυνατόν να είμαστε στο 2006, να έχουμε θέσει σε ισχύ τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και να μην έχει επιτέλους διασαφηνισθεί ποια προσόντα πρέπει να έχει ένας εκτιμητής για να χαρακτηρισθεί ”αδιαμφισβητήτου κύρους”, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Μήπως λοιπόν αυτό το κενό έχει αφεθεί συνειδητά για να μπορούν ατιμωρητί να εξυπηρετούνται συμφέροντα;

Έχουμε φτάσει στο σημείο πολλές εκτιμήσεις να γίνονται κατά παραγγελία του επιχειρηματία, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, καλά πράττει αφού βρίσκει πρόθυμα άτομα ή ”οίκους” να τον εξυπηρετήσουν έναντι αδρής (αν και όχι πάντα) αμοιβής.

Γιατί να επιλέξει τον σωστό εκτιμητή ο οποίος με βάση τα Διεθνή Εκτιμητικά Πρότυπα, τα οποία διδάχτηκε θα προσεγγίσει την πραγματική αγοραία αξία των παγίων στοιχείων της επιχείρησής του;

Αφού αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η υπερτίμηση και μόνο. Και από την άλλη μεριά ο ”εκτιμητής” γιατί να μην τον ικανοποιήσει αφού σε κανένα δεν έχει να αιτιολογήσει την κατά παραγγελία έκθεσή του. Ή μήπως κάνω λάθος;

Προκαλώ οποιονδήποτε που μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Ο μόνος κατά το νόμο που ελέγχει τον εκτιμητή είναι ο ορκωτός ελεγκτής.

Έχει όμως ο άνθρωπος αυτός τις τεχνικές γνώσεις να ελέγξει τα ουσιαστικά στοιχεία της εκτίμησης (αξιοπιστία συγκριτικών στοιχείων και επιλογή της εκάστοτε κατάλληλης εκτιμητικής μεθόδου);

Τέλος πάντων δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Εύχομαι να δω να προχωράτε το θέμα παρακάτω αν και πιστεύω ότι κάπου θα βρείτε… τοίχο και θα σταματήσετε”.

Τι άλλο να προσθέσουμε ή να σχολιάσουμε εμείς, όταν ένας άνθρωπος που κινείται στη συγκεκριμένη αγορά περιγράφει όλο το τεράστιο θέμα, μέσα σε λίγες γραμμές;

Το ερώτημα είναι τι έχουν να πουν οι αρμόδιοι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v