Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2014

«Ανεβαίνει» ο πήχης για τον ΟΔΔΗΧ μετά την Πειραιώς

«Ανεβαίνει» ο πήχης για τον ΟΔΔΗΧ μετά την Πειραιώς

Αέρας αισιοδοξίας φύσηξε στον ΟΔΔΗΧ και στις ξένες τράπεζες που τρέχουν την προετοιμασία έκδοσης 5ετούς κρατικού ομολόγου, η επιτυχία της Πειραιώς.

Η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5%, κάτω από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ένα εύρος 5,25% με 5,5%.

Τόσο η τελική τιμολόγηση, όσο και η υπερκάλυψη δείχνουν τη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για εκδόσεις καλών ελληνικών εταιρειών.

Η επιτυχία της Πειραιώς βάζει πιο ψηλά τον πήχη και για τον ΟΔΔΗΧ. «Αν ένα τριετές εταιρικό ομόλογο τιμολογείται στο 5%, το πενταετές του Δημοσίου πρέπει να τιμολογηθεί ανάλογα», αναφέρουν στελέχη της αγοράς, σημειώνοντας ότι κατά κανόνα τα κράτη επιτυγχάνουν καλύτερα επιτόκια από τις εταιρίες που εδρεύουν σε αυτά.

Πέραν της ισχυρής ζήτησης που υπάρχει διεθνώς για ομόλογα υψηλών αποδόσεων, ο ΟΔΔΗΧ έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα:

Τις προσδοκίες για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά την επίτευξη ισχυρού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μετά τη συμφωνία με την Τρόικα οι αγορές ποντάρουν ότι η Ευρώπη θα δώσει το στίγμα των προθέσεών της στο Eurogroup της 1ης Απριλίου σε σχέση με τις ενέργειες που θα αναλάβει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί η έκδοση του 5ετούς θα έχει τη ζήτηση ζεστού κουλουριού. Και αυτό γιατί οι επενδυτές θα εικάζουν βάσιμα ότι ως το 2020 ή το 2022 οι λήξεις χρέους που θα έχει η Ελλάδα μετά τη νέα αναδιάρθρωση θα είναι μηδενικές ή πολύ μικρές.

Για αυτό το λόγο κάποιοι ποντάρουν ότι το επιτόκιο της έκδοσης μπορεί να πέσει πιθανώς και κάτω από το 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v