Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2014

Η Πειραιώς, το ΤΧΣ και η τιμή έκδοσης νέων μετοχών

Η Πειραιώς, το ΤΧΣ και η τιμή έκδοσης νέων μετοχών

Δεν φαίνεται να αλλάζει το σχεδιασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ερώτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας ρωτάει τον πρωθυπουργό με ποια λογική το ΤΧΣ δεν θα συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, διαφυλάσσοντας το ποσοστό του.

Το ΤΧΣ έχει ήδη παράσχει την προέγκρισή του για τις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha και Πειραιώς και αναμένεται και τυπικά να ψηφίσει στις γενικές συνελεύσεις τις προτάσεις των διοικήσεων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους τους.

Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν αλλάζουν τη δομή και τους όρους των warrants το Ταμείο δεν θίγεται από τη διενέργεια ΑΜΚ με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Τόσο στην Πειραιώς, όσο και στην Alpha υπάρχει μια προκαθορισμένη δομή με την οποία το ΤΧΣ μπορεί να πάρει πίσω τα λεφτά που έβαλε συν μία απόδοση.

Στον αντίποδα, η ενίσχυση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στην ταχύτερη άσκηση των warrants προς όφελος του ΤΧΣ. Ακόμη και στην περίπτωση της Πειραιώς, όπου η τιμή της νέας αύξησης είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη από αυτή (1,71 ευρώ) της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης, το ΤΧΣ δεν έχει πρόβλημα.

Το dilution που θα υποστεί είναι ασήμαντο μπροστά στην ισχυροποίηση της τράπεζας και στα οφέλη που θα φέρει.

ΥΓ.: Αν το Ταμείο συμμετείχε, έστω και με ένα σεντς, στις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha και Πειραιώς, θα ενεργοποιείτο η κοινοτική οδηγία για υποχρεωτική μετατροπή και κούρεμα των ομολογιούχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v