Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2007

UBS: Η ”γνώμη”, τα disclaimers και το… χάρισμα!

H χθεσινή ”γνώμη” της UBS, συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς στη Δημόσια Προσφορά για τη Marfin Popular, ήταν για μας μια ευκαιρία να μελετήσουμε λίγο περισσότερο πώς συντάσσεται ένα τέτοιο κείμενο.

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι τα 9 1/2... δέκατα του εν λόγω κειμένου αφορούν σε αποποιήσεις ευθύνης, ή αγγλιστί” disclaimers”.

Οι οποίες ξεκινούν από τα στοιχεία στα οποία στήριξε αυτή την ”άποψη”, έως και το γεγονός ότι η άποψη αυτή δεν αποτελεί σύσταση από πλευράς UBS, προς κανέναν κάτοχο μετοχών της Πειραιώς, είτε και προς την εταιρία-στόχο (δηλαδή την MPB) και τους μετόχους της, ή σύσταση προς οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο πέραν του διοικητικού συμβουλίου της Πειραιώς.

Κι αυτό μόνο σε σχέση με το αν θα πρέπει το διοικητικό συμβούλιο (της Πειραιώς, για να μην… μπερδευτείτε) να ψηφίσει υπέρ της προτεινόμενης προσφοράς.

Τα στελέχη της UBS ξεκαθαρίζουν επίσης ότι για να καταλήξουν στην άποψή τους στηρίχτηκαν μεταξύ άλλων σε εκτιμήσεις και χρηματοοικονομικές προβλέψεις που τους δόθηκαν από τη διοίκηση της Πειραιώς και ΔΕΝ είναι δημοσιοποιημένες και οι οποίες αφορούν όχι μόνον στην ίδια την Πειραιώς, αλλά ΚΑΙ στην MPB.

Kι επίσης, ότι είχαν συζητήσεις με μέλη της ανώτατης διοίκησης της Πειραιώς και στηρίχτηκαν σε δηλώσεις των παραπάνω, σχετικά με τις παρελθούσες, τις παρούσες επιχειρηματικές δραστηριότητες, τη χρηματοοικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, όχι μόνον της Πειραιώς, αλλά και της… Marfin Popular.

[ΣΗΜ.: Αυτά τα βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα γενικώς, ως πρακτική.

Αυτός που καλείται επί πληρωμή να εκφράσει τη γνώμη του, ρωτάει αυτόν που του… ζήτησε τη γνώμη, να του πει τα τρέχοντα και τα ”μελλούμενα” όχι μόνον για την ίδια την εταιρία του, αλλά και για την εταιρία-στόχο!

Σαν να λέμε πες μου πόσο αξίζει, να σου πω πόσα πρέπει να πληρώσεις!]

Κι αφού λοιπόν κάνει τέτοιο νομικό κόπο να ξεκαθαρίσει ότι γενικώς δεν… ευθύνεται η UBS, πού καταλήγει έχοντας εισπράξει, υποθέτουμε, και την παχυλή αμοιβή που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Στο ότι είναι ”σωστή” για τους μετόχους της Πειραιώς η σχέση ανταλλαγής που περιέχει η Δημόσια Προσφορά της προς τη Marfin.

Ε, και πώς να μην είναι, όταν αποτιμά την MPB περίπου στη μισή από την τρέχουσα αξία της;

Αυτό πια θα μπορούσε να το αιτιολογήσει μέχρι και πρωτοετής φοιτητής οικονομικού πανεπιστημίου.

Το μόνο πιο ”σωστό” για τους μετόχους της Πειραιώς θα ήταν να την πάρουν… χάρισμα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v