Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2007

Όμιλος Marfin: Σκακιστική παρτίδα... διαρκείας!

Η μία πίσω από την άλλη, απροειδοποίητα, αρχίζουν να εκτυλίσσονται οι κινήσεις του ομίλου Marfin, δείχνοντας ότι η ”μάχη των τραπεζών” -από την πλευρά Βγενόπουλου τουλάχιστον- μοιάζει περισσότερο με μια σκακιστική παρτίδα διαρκείας, για πολύ ”δυνατούς” παίκτες.

Μια παρτίδα που παίζεται σε όλα τα ταμπλό και με… διεθνές κοινό!

Στην Κύπρο, με δύο κινήσεις που ανακοινώθηκαν μέσα σε μία μόλις ημέρα, ο όμιλος έβγαλε κέρδη της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ (Ελληνική και Universal), ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδιόρισε το πεδίο των επαφών του σε σχέση με την Εκκλησία, την Ελληνική Τράπεζα, αλλά και τρίτα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την… επομένη κιόλας, έγινε άλλη μια κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογική αξία. Ο λόγος για τη ”σφήνα” του ομίλου της Marfin Popular Bank στην Τράπεζα Κύπρου για την απόκτηση της επενδυτικής εταιρίας Cytrustees.

Από τη μία, η κίνηση αυτή εξέθεσε τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου μέσα στο γήπεδό της, αφού η προσφορά της MPB ικανοποιεί τις απαιτήσεις ενός κατά τεκμήριο ”φιλικού” προς την Τράπεζα Κύπρου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο όμως η τελευταία δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια να ικανοποιήσει!

Κι από την άλλη, έδειξε ότι η MPB θα δίνει πλέον τον τόνο στις επιχειρηματικές εξελίξεις της Μεγαλονήσου, με τρόπο που να αμφισβητεί επί της ουσίας κάτι που για δεκαετίες θεωρείτο δεδομένο.

Την ”πρωτοκαθεδρία” της Τράπεζας Κύπρου.

Όσο για την ίδια την Τράπεζα Κύπρου, πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να αμφιβητήσει την εγκυρότητα αυτής της ανταγωνιστικής δημ. προσφοράς, βάζοντας και πάλι μπροστά, ως... κυματοθραύστη, τις αρχές και το ”θολό” νομικό πλαίσιο της Μεγαλονήσου!

Αλλά και στην Αθήνα, οι γνώστες του τραπεζικού κλάδου αναμένουν ποιες θα είναι οι κινήσεις της MPB, αναγνωρίζοντας ότι η Πειραιώς, έστω και με την προσφορά της προς την MPB σε ισχύ, στην ουσία βρίσκεται σε άμυνα.

Κι αναζητά πειστικές διεξόδους μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθούν αργά ή γρήγορα οι μέτοχοί της ενώπιον μιας δελεαστικής πρότασης.

Τα μάτια της Αθήνας, όμως, δεν είναι στραμμένα μόνο στην MPB, αλλά ευρύτερα στον όμιλο.

Tην ίδια ώρα άλλωστε εκτυλίσσονται κινήσεις στον χώρο της υγείας (το σχέδιο συνένωσης Υγεία με Μητέρα και Λητώ τίθεται σε κίνηση, ενώ μαζί τρέχουν τα χρονοδιαγράμματα της διεθνούς επέκτασης, με πρώτο σταθμό -μαθαίνουμε- την Αλβανία). Κι όλοι περιμένουν την αύξηση-”μαμούθ” των 5 δισ. ευρώ στην MFG, αλλά και την επόμενη… εξαγορά!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v