Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2007

INTRALOT: Περί αποζημιώσεων και... στρατηγικών!

Δυσμενείς για την Intralot εμφανίζονται τελευταία οι συγκυρίες, διαμορφώνοντας και το ”κλίμα” μέσα στο οποίο καλείται η διοίκησή της να λάβει αποφάσεις για το μέλλον.

Η πιθανή απώλεια της ”χρυσοτόκου όρνιθος” του ΟΠΑΠ (από μέρα σε μέρα αναμένεται η τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων του εν εξελίξει διαγωνισμού), τα τεχνικά προβλήματα που φέρονται να έχουν ανακύψει στην Ταϊβάν και η πολιτική αναμόχλευση σε σχέση με την ανάθεση της λοταρίας στη Ν. Αφρική πλαισιώνουν την πρόσφατη δικαστική ”ήττα” στην επίσης ”χρυσοτόκο” γείτονα Τουρκία.

Αυτά δε εν όψει των φημολογούμενων (που ουδέποτε διαψεύσθηκαν) ”επαφών” με private equity funds του εξωτερικού και με άλλους ”εν δυνάμει” ενδιαφερόμενους για την ενεργό συμμετοχή τους στο ιδιοκτησιακό σχήμα της Intralot.

Στην ”υπόθεση τουρκικό στοίχημα” που αφορά στην Inteltek (ιδιοκτησίας κατά 55% της Turkcell και 45% της Intralot) τα πράγματα μάλλον δεν είναι ακριβώς όπως εμφανίζονται.

Διότι, η δημοσιοποιημένη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης φαίνεται ότι μάλλον ΔΕΝ μπορεί να ανατρέψει μια δικαστική απόφαση, άρα η εφικτή, ορατή διέξοδος περιορίζεται στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τον στοιχηματισμό της Τουρκίας!

Όπου εκεί πλέον οι όροι θα ειναι ισότιμοι για όλους τους συμμετέχοντες.

Σε περίπτωση δε που η νομοθετική παρέμβαση δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, ΟΥΔΕΙΣ από τους θιγόμενους (Turkcell, Inteltek ή Intralot) φαίνεται να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες αξίωσης αποζημίωσης από τον φορέα που διοργάνωσε τον επίμαχο ”διαγωνισμό” ή το κράτος.

Το άρθρο 37 στην προκήρυξη του διαγωνισμού λέει ότι ”σε περίπτωση νομικής αξίωσης η οποία προκύπτει από εμπόδια στις υπηρεσίες που περιέχονται στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο ανάδοχος (εργολάβος) δεν θα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση”.

Γεγονός που εμφανίζεται να αντικρούει την πρόσφατη εκτίμηση που διατύπωσε με δηλώσεις του προς το Reuters ο διευθ. σύμβουλος της Intralot, κ. Κ. Αντωνόπουλος, ότι ”η Intralot θα αποζημιωθεί αν χάσει το συμβόλαιο στην Τουρκία”, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι ”σε κάθε περίπτωση, η Inteltek και η μέτοχος Intralot έχει δικαίωμα να αποζημιωθεί για διαφυγόντα κέρδη, όπως προβλέπει η τουρκική νομοθεσία”.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ερωτηθείς για το ύψος της αποζημίωσης που θα μπορούσε να λάβει η Inteltek, ο κ. Αντωνόπουλος είπε ότι θα είναι ”εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων”.

Κι όμως, αποτελεί συνήθη πρακτική σε διεθνείς διαγωνισμούς όπου εμπλέκονται κρατικοί φορείς η προσθήκη εξειδικευμένων άρθρων στις προκηρύξεις που αφαιρούν το δικαίωμα αξίωσης αποζημίωσης από τους συμμετέχοντες.

Ειδικά δε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό τα άρθρα 37 και 40 φαίνεται ότι διασφάλιζαν το τουρκικό δημόσιο από αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ βέβαια το ενδιαφέρον δείχνει να επικεντρώνεται στη φημολογούμενη αναζήτηση του ”στρατηγικού εταίρου”.

Το πόσο εύκολο είναι να βρεθούν επενδυτικά κεφάλαια για την εταιρία, στην τρέχουσα αποτίμηση των 2,05 δισ. ευρώ, ενόσω υπάρχουν τόσα ανοιχτά θέματα, προφανώς είναι άλλο… θέμα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v