Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 11 2014

Μικρή ΔΕΗ: Τροπολογίες αμφίβολης σκοπιμότητας στο... και πέντε!

Μικρή ΔΕΗ: Τροπολογίες αμφίβολης σκοπιμότητας στο... και πέντε!
Με τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έγιναν αποδεκτές από το Σώμα και ψηφίστηκαν, άλλαξαν την τελευταία στιγμή δύο σημαντικές παράμετροι που αφορούν την αξιολόγηση των προσφορών επενδυτών για τη «μικρή ΔΕΗ» αν ποτέ και όταν φτάσει ο σχετικός διαγωνισμός σε σημείο ωρίμανσης.

Οι τροπολογίες αφορούν την αξιοποίηση του τιμήματος πώλησης εκ μέρους της ΔΕΗ και τη βαθμολόγηση των επενδύσεων. Η πρώτη λοιπόν προβλέπει ότι το τίμημα θα διατεθεί για επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ και κατά προτεραιότητα σε αυτές που σχετίζονται με την αντικατάσταση και την αναβάθμιση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων παλαιάς τεχνολογίας.

Μέχρι εδώ καλά. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις όμως που θα προτείνει ο υποψήφιος επενδυτής για τη «μικρή ΔΕΗ», η τροπολογία δεσμεύει τον αξιολογητή να προκρίνει εκείνες τις προσφορές «στις οποίες περιλαμβάνεται εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και δεσμευτικό επενδυτικό σχέδιο προς αξιοποίηση της άδειας ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Μελίτη ΙΙ ισχύος 540 ΜW».

Mε δεδομένο ότι η υφιστάμενη και η μελλοντική μονάδα Μελίτης στη Φλώρινα έχουν έντονο πρόβλημα με την εξασφάλιση λιγνίτη και απαιτείται η ανάπτυξη νέων λιγνιτωρυχείων με τεράστιες απαιτήσεις σε επενδύσεις, ενώ η αγορά έχει κάτσει, δηλαδή δεν υπάρχει ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, πιστεύουμε ότι δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής να δεσμευτεί, και όταν λέμε να δεσμευτεί εννοούμε με εγγυητικές επιστολές για την υλοποίηση μιας επένδυσης που μαζί με τα λιγνιτωρυχεία μπορεί να πλησιάζει και το 1 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές.

Το πότε θα κατασκευαστεί η Μελίτη ΙΙ είναι συνάρτηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, δηλαδή ζήτηση για φορτία βάσης, τιμές, κόστος ρύπων κ.λπ. με βάση σενάρια που θα κάνει ο επενδυτής.

Την ίδια στιγμή το κύριο πρόβλημα και η σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση λιγνίτη για τη μονάδα Μελίτη Ι, η οποία αν και η πιο σύγχρονη και η λιγότερο ρυπογόνα του συστήματος υπολειτουργεί σήμερα λόγω έλλειψης καυσίμου.

Τα σημειώνουμε αυτά γιατί πιστεύουμε ότι νομοθετικές ρυθμίσεις που αγνοούν την πραγματικότητα και το μόνο που θέλουν είναι να χαϊδέψουν αφτιά τελικά καταλήγουν στο να υπονομεύουν τον αντικειμενικό σκοπό των νομοθετημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v