Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2014

Φορολογία μερισμάτων: Kι όμως κάνουν δυο φορές το ίδιο λάθος...

Φορολογία μερισμάτων: Kι όμως κάνουν δυο φορές το ίδιο λάθος...

Ένα από τα κακά των κυβερνήσεων αυτής της χώρας είναι ότι πολύ συχνά δεν αξιολογούν τα αποτελέσματα των μέτρων που ψηφίστηκαν στο παρελθόν, συνεχίζοντας έτσι τα ίδια λάθη.

Για παράδειγμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πρόσφατα τη μακροπρόθεσμη στόχευση της κυβέρνησης, ώστε ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής να υποχωρήσει στο 15% (από το 26% που είναι σήμερα) και προφανώς να διατηρηθεί η φορολογία επί του μερίσματος στο 10% (και κατά άλλους να ανεβεί στο 15%).

Η ανακοίνωση αυτή έφερε και πάλι στην επιφάνεια γνωστές αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρου Μωραϊτάκη - οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη για την ύπαρξη κάπως υψηλότερου ενιαίου φορολογικού συντελεστή, χωρίς να υπάρχει επιπλέον φορολόγηση στα μερίσματα.

Όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο απλό και λιγότερο γραφειοκρατικό, αλλά κυρίως γιατί το σημερινό καθεστώς οδηγεί σε μεγάλη απώλεια φορολογικών εσόδων (οι ξένοι βρίσκουν εύκολα τρόπους και δεν πληρώνουν φόρο επί του μερίσματος, ενώ επίσης πολλές εταιρείες φοροαποφεύγουν μέσα από τη μέθοδο της επιστροφής κεφαλαίου).

Επιπλέον, αποτελεί φορολογικό μειονέκτημα για τους Έλληνες επενδυτές έναντι των ξένων, ενώ συχνά στερεί θέσεις εργασίας από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Όλα αυτά μάλιστα δεν είναι θεωρία, αλλά κοινή διαπίστωση όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v