Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2014

Τράπεζες: Μαχαίρι στα κόστη των Βαλκανίων πριν από τα πωλητήρια

Τράπεζες: Μαχαίρι στα κόστη των Βαλκανίων πριν από τα πωλητήρια

Προγράμματα επιθετικής μείωσης στα λειτουργικά κόστη των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, πλην της Finansbank, αναμένεται να τρέξουν τους επόμενους μήνες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Όπως έγραψε το Euro2day η πώληση των θυγατρικών στη ΝΑ. Ευρώπη επανέρχεται στο προσκήνιο. Επενδυτικά λόγω της προειδοποίησης που εξέδωσε η αυστριακή Erste Bank για τα κέρδη από τις δραστηριότητες εξωτερικού και εποπτικά λόγω της πίεσης που ασκούν η DG Comp και η τρόικα.

Τα πλάνα αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν ήδη δεν προβλέπουν τυπικά αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα μείωσης της παρουσίας των εγχώριων τραπεζών στα Βαλκάνια. Οι συστημικές τράπεζες έχουν περιθώριο διετίας ή τριετίας να μειώσουν την παρουσία τους ως και 80% στο εξωτερικό.

Για να δημιουργηθούν, όμως, συνθήκες προσέλκυσης αξιόλογων αγοραστών θα πρέπει να προηγηθούν ριζικές αναδιαρθρώσεις. Και εδώ έγκειται η πίεση της DG Comp και της τρόικας.

Οι τράπεζες καλούνται να εφαρμόσουν γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης των θυγατρικών τους, ώστε στα τέλη του 2015 ή στις αρχές του 2016 να υπάρχουν ώριμες συνθήκες πώλησης.

Προτάσεις από αυτά που ακούμε έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι. Για παράδειγμα, τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει κατά 50% - 55% τον αριθμό των καταστημάτων της σε χώρα των Βαλκανίων, μειώνοντας επιθετικά και το απασχολούμενο προσωπικό.

Αν δε η επιθετική μείωση στα κόστη συνδυασθεί με συγχωνεύσεις κατά τόπους θυγατρικών, το μέγεθος των συνεργειών θα αυξηθεί.

Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων, μετά όμως την ολοκλήρωση του stress test και εφόσον υπάρξει αξιόλογο επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v