Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 1 2007

Γενική Τράπεζα: Ένας… τρύπιος κουμπαράς

Στα τέλη του 2003, όταν έγινε γνωστό ότι η πλειοψηφία των μετοχών της Γενικής Τράπεζας θα περνούσε στους Γάλλους της Societe Generale, πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεπαν τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου στην ελληνική τραπεζική αγορά, ικανού να μπει σφήνα –και να τις απειλήσει- στις πέντε μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Τρία χρόνια και κάτι μήνες αργότερα, κανείς πλέον δεν τρέφει την ίδια αισιοδοξία.

Οι Γάλλοι, αρχικά, κατέβαλαν τον Γενάρη του 2004 γύρω στα 36 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν το ποσοστό του ΜΤΣ (22,3%).

Λίγους μήνες αργότερα κάλυψαν οι ίδιοι μια αύξηση κεφαλαίου γύρω στα 89 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το ποσοστό τους οριακά πάνω από το 50%.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2005, οι Γάλλοι καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό μιας νέας αύξησης κεφαλαίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ αυτή τη φορά.

Έπειτα λοιπόν από μια τριετία διακυβέρνησης της Γενικής από τη Societe Generale και δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, ας δούμε περιληπτικά τα αποτελέσματα, όπου:

Πρώτον, ενώ οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου των Γάλλων ανήλθαν αθροιστικά στα 190 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2006 τα ίδια κεφάλαια της Γενικής ήταν μόλις 132 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, οι Γάλλοι όχι μόνο ”εξαφάνισαν” πλήρως τα προϋπάρχοντα αυτών ίδια κεφάλαια της Γενικής, αλλά επίσης και άλλα 58 εκατ. από εκείνα που μπήκαν στα ταμεία της τράπεζας κατά τη διετία 2004-2005, όταν οι ίδιοι διοικούσαν!

Δεύτερον, ούτε από πλευράς ανάπτυξης και επιδόσεων οι Γάλλοι της Societe Generale κατάφεραν κάτι σημαντικό.

Το 2006, για παράδειγμα, υποχρεώθηκαν σε ζημίες 0,5 εκατ. ευρώ, πέρα από τις νέες τεράστιες προβλέψεις στις οποίες υποχρεώθηκαν (συνολική ζημία 78,8 εκατ.).

Επίσης, οι χορηγήσεις και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 11% και 7%, ρυθμούς χαμηλότερους από τον μέσο όρο της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η Γενική έχασε μερίδιο αγοράς, παρά το γεγονός ότι 18 νέα καταστήματα προστέθηκαν πέρυσι στο προϋπάρχον δίκτυο.

Τρίτον, οι Γάλλοι ετοιμάζουν προσεχώς νέα αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στη Γενική Τράπεζα.

Όσο για τα μερίσματα των τελευταίων ετών, τι να πούμε. Το άλλο ανέκδοτο με τον... Τοτό το ξέρετε;

Οι φημισμένοι λοιπόν managers της Γενικής Τράπεζας απογοήτευσαν ακόμη και τους πιο συντηρητικούς επενδυτές. Και όλα αυτά σε μια τριετία που μπορεί να χαρακτηριστεί ως τραπεζικό Ελντοράντο, για όλους τους υπόλοιπους -μικρούς και μεγάλους- ”παίκτες” του χώρου!

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι καταπληκτικές επιδόσεις είναι απλώς και μόνο θέμα... ικανοτήτων, ή αν υπάρχει κι άλλου είδους παρασκήνιο στον ”τρύπιο κουμπαρά” της Γενικής.

Διότι περί του τελευταίου αρκετά έχουν αρχίσει να σιγοψιθυρίζονται σε κάποιους τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι έχουν γνώση του πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι διεθνείς... διαδρομές του χρήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v