Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 18 2014

Πειραιώς: Το διπλό bonus από την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική

Πειραιώς: Το διπλό bonus από την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική

Διπλό είναι το κέρδος της Τράπεζας Πειραιώς από τη συμφωνία πώλησης του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστική στη γερμανική Ergo.

Πέραν του τιμήματος των 90,1 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η τράπεζα, μειώνει το σταθμισμένο εν κινδύνω ενεργητικό της κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ, αποδεσμεύοντας έτσι κεφάλαια.

Με δεδομένο ότι οι κανόνες της Βασιλείας επιβάλλουν τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής να αφαιρούνται από τα ενοποιημένα, το κέρδος για την Πειραιώς είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 90,1 εκατ. ευρώ.

Αν μάλιστα συνυπολογισθούν οι πωλήσεις συμμετοχών που είχε πάρει μαζί με τα υγιή στοιχεία της ΑΤΕ η τράπεζα έχει εισπράξει ήδη πολλαπλάσια λεφτά από αυτά που έδωσε.

Σημειώνεται ότι από το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων η Πειραιώς έγραψε κέρδη 300 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος τους οφειλόταν σε αυτά της καλής ΑΤΕ που απέκτησε στο 16% της ονομαστικής τους αξίας και τα πώλησε στο 33%.

Η Πειραιώς επίσης πώλησε το 10% της ΕΥΔΑΠ έναντι 86 εκατ. ευρώ, 4,5 εκατ. μετοχές Folli Follie Group έναντι 42,5 εκατ. ευρώ, ενώ μείωσε σταδιακά τη θέση της στον ΟΤΕ και πλέον έχει συμμετοχή χαμηλότερη των 2,8 εκατ. μετοχών.

ΥΓ.: Η διοίκηση της Πειραιώς είχε θέσει ως πρώτο στόχο μετά την απόκτηση των υγιών στοιχείων της ΑΤΕ τη μείωση του ενεργητικού κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ μέσω πωλήσεων. Ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v