Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2007

Προοδευτική: Ο στρατηγικός επενδυτής... φάντασμα

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από τότε που Τούρκοι υποψήφιοι επενδυτές θα έμπαιναν στο μετοχικό κεφάλαιο της Προοδευτικής με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει εδώ και τρία χρόνια περίπου.

Η διοίκηση της εταιρίας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τον Ιούλιο του 2006 είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι ο στρατηγικός επενδυτής (Τούρκοι επιχειρηματίες), σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, θα συμμετάσχει με ποσοστό πλειοψηφίας.

Έκτοτε δεν έγινε καμία αναφορά επί του θέματος, ενώ έναν χρόνο μετά η διοίκηση της εταιρίας αναφέρει νέες επαφές με υποψήφιους στρατηγικούς εταίρους, οι οποίοι μέσω αύξησης κεφαλαίου θα καταστούν οι βασικότεροι μέτοχοί της.

Επιπλέον, στην πρόσφατη γενική συνέλευση οι μέτοχοι μαθαίνουν από τον πρόεδρο της εταιρίας κ. Κούτλα ότι η Προοδευτική θα επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες εκτός του χώρου των κατασκευών.

Και όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά εξηγήσεις περί στρατηγικού επενδυτή ο κ. Κούτλας αναφέρει χαρακτηριστικά: ”Επειδή θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος μη παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού είναι να πληροφορείται κάτι όταν αυτό είναι σχεδόν τελικό (τουλάχιστον προσύμφωνο) και επειδή αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν υπάρχει…εμμένουμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας”.

Και το ερώτημα που γεννιέται είναι απλό: Η διοίκηση της εταιρίας δεν ανέφερε στη γενική συνέλευση περί στρατηγικών επενδυτών; Υπήρχε υπογραφή προσυμφώνου; Τότε πώς έγινε ανακοίνωση περί ”επαφών”;

Όσον αφορά στο θέμα των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Προοδευτική, το ομολογιακό δάνειο των 20 εκατ. ευρώ δεν το πήρε ποτέ, ενώ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις (που υποστηρίζει ότι είχε από τον Απρίλιο του 2006) με τις δύο βασικές δανείστριες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική) για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο και την εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης, έμειναν ”μετέωρες”…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v