Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2014

Οι τράπεζες, το stress test και το παρασκήνιο του Φεβρουαρίου

Οι τράπεζες, το stress test και το παρασκήνιο του Φεβρουαρίου

Χθες υψηλόβαθμα στελέχη εγχώριων τραπεζών είχαν στη Φρανκφούρτη συναντήσεις με κλιμάκιο της ΕΚΤ στο πλαίσιο του εποπτικού διαλόγου για τα προκαταρκτικά ευρήματα, αλλά και τη μεθοδολογία του πανευρωπαϊκού stress test.

Ήταν το δεύτερο ραντεβού και από την εξέλιξή του κατέστη για άλλη μια φορά σαφής η πρόθεση της ΕΚΤ να αξιολογήσει, με αυστηρό τρόπο, τους ισολογισμούς των ελεγχόμενων τραπεζών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Οι όποιες προσαρμογές οριστικοποιηθούν (σ.σ. η Ελλάδα ζητά να υπάρξει δυναμική αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου δανείων και των πλάνων αναδιάρθρωσης) θα ανακοινωθούν όταν πλησιάζει η ανακοίνωση των ευρημάτων της άσκησης.

Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς την ΤτΕ και τις τράπεζες ότι το ελληνικό stress test πρέπει να αποτελέσει πρόκριμα για την πανευρωπαϊκή άσκηση.

Όπως αποκάλυψε τότε το Euro2day.gr η ΕΚΤ ζητούσε να υπάρξει αξιολόγηση ενήμερων εταιρικών δανείων, με έμφαση σε αυτά που έχουν αναχρηματοδοτηθεί, και διενέργεια, όπου χρειάζεται, απομειώσεων.

Υπό το παραπάνω κλίμα η ΤτΕ πρόσθεσε περαιτέρω αυστηρά φίλτρα στη δική της άσκηση προσομοίωσης με αποτέλεσμα οι κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο να βγουν στα 6,4 δισ. ευρώ.

Οι δε συστημικές τράπεζες δεν αρκέστηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ, αλλά σήκωσαν μέσω ΑΜΚ 8,3 δισ. ευρώ, ολοκλήρωσαν ή ολοκληρώνουν ως το τέλος του μήνα πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και αποχώρησαν από την Ουκρανία (Alpha, Eurobank).

Ως το τέλος του μήνα (σ.σ. ακροτελεύτια ημερομηνία για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που προσμετρώνται στα μέτρα μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών) εκτιμάται ότι θα έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά κατά τουλάχιστον 8,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κομβικό νούμερο. Αφενός επειδή τόσες ήταν οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις συστημικές τράπεζες με βάση το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ, αφετέρου επειδή τόσο τις είχε υπολογίσει η τρόικα πριν από έξι μήνες, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ρωτήθηκε αρμοδίως.

Θα σταθεί αρκετή η παραπάνω ενίσχυση, ώστε να μην απαιτηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου; Στα τέλη Οκτωβρίου θα ξέρουμε. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η ΤτΕ, οι τράπεζες και η κυβέρνηση είχαν ήδη από τις αρχές του χρόνου και πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου μια ισχυρή πρόγευση για το τι θα περιλάμβανε η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης.

Επομένως είχαν τον χρόνο να προετοιμασθούν για να αντεπεξέλθουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v